Με μια επίδειξη πυγμής, η οποία περιελάμβανε τις επιτυχείς δοκιμές τριών πυραύλων, ολοκλήρωσε χθες το Ιράν δέκα ημέρες ασκήσεων στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι νέοι της πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις, την ίδια ώρα που ανακρούει πρύμναν στο θέμα του κλεισίματος των Στενών του Ορμούζ. Η υπαναχώρηση εκφράστηκε διά στόματος του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ναυάρχου Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί. «Δεν υπάρχει διαταγή για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση προσθέτοντας ασαφώς ότι οι ιρανικές δυνάμεις «προετοιμάζονται για διάφορα σενάρια». Νωρίτερα ο υπαρχηγός του στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού Μαχμούντ Μουσαβί είχε ανακοινώσει την επιτυχή δοκιμή των πυραύλων Καντέρ, που σημαίνει Ικανός στα φαρσί, και Νουρ (Φως). Ο ιρανός επικεφαλής των στρατιωτικών ασκήσεων στα Στενά του Ορμούζ υποστήριξε ότι οι δύο πύραυλοι είναι μεγάλου βεληνεκούς. Σύμφωνα όμως με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Φαρς, το βεληνεκές τους δεν ξεπερνά τα 200 χλμ., στοιχείο που χαρακτηρίζει τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Ο τρίτος πύραυλος που δοκιμάστηκε, ονόματι Νασρ (Νίκη), ήταν μικρού βεληνεκούς.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το Ιράν προσπαθεί να κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων επιχειρώντας να οικοδομήσει το προφίλ μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης με αποδέκτη όχι μόνο τη διεθνή κοινότητα, αλλά και το εσωτερικό της χώρας όπου σοβεί η διαμάχη ανάμεσα στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Λυπούμαστε για το πολύ κακό μήνυμα που έστειλαν στη διεθνή κοινότητα αυτές οι τελευταίες δοκιμές πυραύλων», δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη από το Ιράν βαλλιστικού προγράμματος αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη διεθνή κοινότητα. Μια καθαρά εσωτερική διάσταση έχει και το θέμα των Στενών του Ορμούζ, τα οποία το Ιράν απείλησε ότι θα τα κλείσει την περασμένη βδομάδα σε περίπτωση που ΗΠΑ και Ευρώπη προχωρήσουν σε αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της χώρας. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν έχουν επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Και το κλείσιμο των Στενών θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ για το καθεστώς, αφού μία από τις άμεσες επιπτώσεις θα ήταν η διακοπή της εισαγωγής βενζίνης.

ΟΙ ΗΠΑ. Σε αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να απαντούν με το μεγαλύτερο, ταχύτερο και πλέον θανατηφόρο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του στόλου που διαθέτουν. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», το αεριωθούμενο με το όνομα «Εκδικητής» αναπτύσσει ταχύτητα 720 χλμ. την ώρα (το προηγούμενο «καμάρι» ήταν ο «Θεριστής», που έφτανε «μόλις» τα 440 χλμ. την ώρα) και μπορεί να πετάξει σε ύψος 50.000 ποδιών για 20 ώρες. Αναλυτές αμυντικών θεμάτων εκτιμούν ότι το νέο υπερόπλο αξίας 15 εκατ. δολαρίων καταδεικνύει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει ο αμερικανικός στρατός στα «αόρατα» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με το Αφγανιστάν και το Ιράκ, το Ιράν διαθέτει εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας.