Το πολυνομοσχέδιο – σκούπα που θα περιλαμβάνει τις περισσότερες εκκρεμότητες των υπουργείων ώστε να μην υπάρχουν κατά τον κρίσιμο έλεγχο στον οποίο θα υποβάλει την ελληνική οικονομία η τρόικα, φαίνεται πως θα δοκιμάσει και τη συνοχή του τρικομματικού συνασπισμού που αποτελεί την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Το νομοσχέδιο – γίγας με το οποίο θα επιχειρηθεί να κλείσει ό,τι έμεινε ανοιχτό σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών το 2011, θεωρείται προαπαιτούμενο από την τρόικα για να προχωρήσει η κατάρτιση της νέας δανειακής σύμβασης και να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου των περίπου 90 δισ. ευρώ.

Θα περιλαμβάνεται ακόμα μία σειρά θεμάτων που τον Δεκέμβριο προκάλεσαν έντονες τριβές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έδωσαν αφορμή για οξείες αντιπαραθέσεις, έως και διενέξεις – και στην κοινωνία την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία αδυνατεί να συμφωνήσει και να λάβει αποφάσεις. Θέματα δηλαδή όπως τα ταξί, τα φορτηγά, οι αλλαγές στον σωφρονιστικό κώδικα, στην απονομή της δικαιοσύνης, ακόμη και το… διαζύγιο-εξπρές, εργασιακές αλλαγές, εφεδρεία κ.λπ.

ΑΠΟΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Το πολυνομοσχέδιο που θα επιχειρήσει να περάσει στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο κρας τεστ της στήριξης που προσέφεραν στον Λουκά Παπαδήμο οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης στις προ δεκαημέρου κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν μαζί του.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα επιτευχθεί τελικά, καθώς ήδη υπάρχουν τα σπέρματα της αποσυσπείρωσης στο εσωτερικό του κυβερνητικού σχήματος. Είναι γνωστό ότι ήδη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θέτει όρους για την παραμονή του κόμματός του στο πλαίσιο του συνασπισμού που κυβερνά τη χώρα, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επανήλθε χθες στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, δηλώνοντας από τη Θεσσαλονίκη ότι αυτές θα διενεργηθούν «πριν από το Πάσχα».

Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για τη δήλωση Σαμαρά (όπως και για τις απειλές αποχώρησης Καρατζαφέρη). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής πάντως, μιλώντας στα «ΝΕΑ», σχολίασε ότι «ο χρόνος (των εκλογών) θα προσδιοριστεί από το έργο της» και παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του Πρωθυπουργού ότι «το μείζον είναι να υπερασπιστούμε τη θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό». Εγινε γνωστό ότι ο Λουκάς Παπαδήμος προτίθεται, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο, να επισκεφθεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της κρίσιμης για το μέλλον της ευρωζώνης Συνόδου Κορυφής, η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη Ιανουαρίου – αρχές Φεβρουαρίου.