Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, κάποια μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να τις αντιπαραθέσουν σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου επιχειρήσει να καθυστερήσει τις διαδικασίες, να φέρει πρόταση περί διαρχίας ή να αφήσει και πάλι αναπάντητα ερωτήματα.

Η πλευρά της Ιπποκράτους, από τη δική της πλευρά, αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πολιτικός οργανισμός και «οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν μπορεί να ακολουθούν ρυθμούς fast track ούτε τις επιθυμίες των μίντια».

«Η καθημερινή αναφορά στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ οδηγεί το Κίνημα σε μία απίστευτη εσωστρέφεια και δεν συμβάλλει στο έργο των υπουργών, τη στιγμή που η εθνική προσπάθεια επικεντρώνεται στη διάσωση της χώρας» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Θεσσαλονίκης.

Συνέστησε δε σε όλα τα στελέχη του κόμματος να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ προβλέπονται «ούτως ή άλλως μέσα από το καταστατικό του Κινήματος».

Σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει στις εκλογές με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ο υπουργός επισήμανε ότι αυτό θα εκτιμηθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι στο θέμα της αρχηγίας ο ίδιος δεν επιδιώκει να συμμετέχει σε αυτήν τη δημόσια συζήτηση.

Την πεποίθησή του ότι όλοι στο ΠΑΣΟΚ «θα συντείνουν σε μια καταστατική και πειθαρχημένη πορεία για την ανασυγκρότηση της πολιτικής αλλά και κοινωνική δουλειάς που οφείλει να κάνει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας», εξέφρασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά Γιώργος Ανωμερίτης, ερωτηθείς, με την ιδιότητα του επικεφαλής της Επιτροπής Καταστατικού του Κινήματος, για την αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει νέο αρχηγός στο κόμμα, ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι «αυτά τα αποφασίζουν οργανωμένα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ».

Με ένα κείμενο – απολογισμό των πεπραγμένων του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών, Δικτύων ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Ιω. Ραγκούσης υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο ίδιος, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε και εκτεταμένες αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. «Να καλλιεργήσουμε μια νέα νοοτροπία. Να ορίσουμε ξανά με σύγχρονους όρους τη δημοκρατική προοδευτική παράταξη», αναφέρει στο μακροσκελές κείμενό του

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ (στο ΝΕΤ FM), το πρωί της Τρίτης, ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης ζήτησε από τον Γ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος και να ανοίξει την Τετάρτη τις διαδικασίες διαδοχής του.

«Aυτό πλέον απαιτεί η δημοκρατική ευαισθησία του κάθε στελέχους του κόμματος. Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Παπανδρέου έχει εκείνη τη δημοκρατική ευαισθησία, ώστε να ανοίξει αύριο τις διαδικασίες για τον επόμενο πρόεδρο του κινήματος όποιος και αν είναι αυτός» δήλωσε ο κ. Καρτάλης.

Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδιοκτησιακό στοιχείο κανενός και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να μην είναι υποψήφιος, λέγοντας: «Θα διευκόλυνε να μην είναι υποψήφιος, γιατί σε κάθε κρίση χρειάζεται μια εκτονωτική κίνηση. Αλλά δεν είμαι αυτός που θα υπαγορεύσω το τι θα κάνει. Αυτά τα μακρόσυρτα σχέδια περί συνεδρίων που θα προηγηθούν δίνουν την εικόνα στον κόσμο ενός βυζαντινισμού που τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τα κόμματα, το πολιτικό σύστημα και την πολιτική».

Παράλληλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Τρίτης ο Χρ. Πρωτόπαπας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο θα βάλει χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του νέου αρχηγου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης, άφησε αιχμές για τον τρόπο αποχώρησης του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, λέγοντας ότι δεν οφείλεται μόνο στην κατάσταση στο εξωτερικό, αλλά και «στην εσωτερική πίεση από την κοινοβουλευτική ομάδα με έναν τρόπο που θα έλεγα ότι κινείται στα όρια της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων».

Τέλος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι «ο Γ.Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να μείνει στην ηγεσία του Κινήματος, αλλά να είναι και αυτός που θα το οδηγήσει στις εκλογές, γιατί πρέπει να κριθεί από το λαό».