Αντίθετα με άλλους ευρωπαίους εστεμμένους, η ισπανική βασιλική οικογένεια τα κατάφερνε ώς τώρα καλά στην προστασία της ιδιωτικής ζωής της. Την περασμένη εβδομάδα όμως υποχώρησε στην πίεση και έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τις ετήσιες δαπάνες της. Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος θέλει αυτόν τον καιρό «διαφάνεια» και αποκάλυψε τον οικογενειακό προϋπολογισμό ελπίζοντας ότι θα διαλύσει τις υποψίες της κοινής γνώμης για τους προσφιλείς οικείους του, την ώρα που ένας από τους γαμπρούς του κατηγορείται για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.
Οπως έγινε γνωστό, ο 73χρονος βασιλιάς κερδίζει 292.752 ευρώ τον χρόνο, για τα οποία πληρώνει φόρο 40%. Ο πρίγκιπας Φελίπε, ο διάδοχός του, κερδίζει το μισό του ποσού αυτού. Η βασίλισσα Σοφία, η μητέρα του, και οι ινφάντες Κριστίνα και Ελένα, οι αδελφές του, δεν παίρνουν μισθό, όμως μπορούν από κοινού να διεκδικούν ώς 375.000 ευρώ τον χρόνο για επίσημα έξοδα.
«Ο βασιλιάς δεν έχει υποχρέωση βάσει του Συντάγματος να δημοσιεύει τους λογαριασμούς του», λέει η Πιλάρ Ουρμπάνο, συγγραφέας αρκετών βιβλίων για τους εστεμμένους. «Πρόκειται όμως για μια χειρονομία διαφάνειας που οφείλεται στην πίεση από τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς που βλέπουν με υποψία τον γαμπρό του».
Ο Ινάκι Ουρντανγκαρίν, δούκας της Πάλμα ντε Μαγιόρκα και σύζυγος της ινφάντας Κριστίνα, θεωρούνταν ανέκαθεν ο τέλειος γαμπρός του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας παρά τη βασκική καταγωγή του. Τώρα οι βασιλείς γυρίζουν την πλάτη σε αυτόν τον πρώην παίκτη του χάντμπολ, ο οποίος πρέπει να εμφανιστεί τον ερχόμενο μήνα σε δικαστήριο της Μαγιόρκας για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απάτη και κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων.

ΤΟΥ ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ. Παρά την παράδοση, ο 43χρονος δούκας και η οικογένειά του δεν γευμάτισαν εφέτος τα Χριστούγεννα στα ανάκτορα. Απαγορεύθηκε επίσης στον Ουρντανγκαρίν να αντιπροσωπεύει τη βασιλική οικογένεια σε επίσημες εκδηλώσεις. Στο ετήσιο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του ο βασιλιάς υπογράμμισε ότι «οποιαδήποτε επιλήψιμη πράξη θα πρέπει να δικάζεται και να τιμωρείται σύμφωνα με τον νόμο».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από