Η έλλειψη σταθερού φορολογικού, εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζουν οκτώ στους δέκα έλληνες επιχειρηματίες, ενώ μόνο ένας στους δέκα κατατάσσει το μισθολογικό κόστος στα πολύ σοβαρά εμπόδια για την εξέλιξη της επιχείρησής του.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Μελετών και Ερευνας του ΕΒΕΑ, η οποία καταγράφει τις απόψεις των επιχειρηματιών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υλοποίηση των πλάνων τους. Συγκεκριμένα, 80% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα είναι πρόβλημα ύψιστης βαρύτητας για τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων για το μέλλον, ενώ 62% θεωρεί ότι εμπόδιο αποτελεί και το ύψος των φορολογικών συντελεστών και των άλλων τελών που διαμορφώνουν το κόστος λειτουργίας μιας επιχείρησης. Εξι στους δέκα περιλαμβάνουν και τη γραφειοκρατία στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Σοβαρά εμπόδια θεωρούνται, επίσης, η δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση (49%) αλλά και η μείωση της αγοραστικής δύναμης εργαζομένων και συνταξιούχων (51%). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επιχειρηματίες στην ψυχολογία της αγοράς, την οποία 78% θεωρεί ύψιστης βαρύτητας πρόβλημα, ενώ η αδυναμία πάταξης του παρεμπορίου και της παραοικονομίας είναι για έξι στους δέκα σημαντικό πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα.

Oι επιχειρηματίες δεν θεωρούν ότι είναι σημαντικό εμπόδιο το μισθολογικό κόστος. Συγκεκριμένα, μόνο ένας στους δέκα το χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό πρόβλημα – εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα ο υδροκεφαλισμός του δημόσιου τομέα, εκτός των επιπτώσεων στα δημόσια οικονομικά, προκαλεί εμπόδια και στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων. Πρόβλημα το οποίο χαρακτηρίζεται «πάρα πολύ σημαντικό» από το 45% των ερωτηθέντων.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 3-24 Οκτωβρίου σε σύνολο 1.104 συμμετεχόντων, τέθηκαν 16 συγκεκριμένα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα και ζητήθηκε η αξιολόγηση της βαρύτητάς τους. Συγκεκριμένα ρωτήθηκαν για το φορολογικό σύστημα, το μισθολογικό κόστος, τις ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια, την πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα χρηματοδότησης, τη γραφειοκρατία, τη φοροδιαφυγή, το παρεμπόριο και την παραοικονομία, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, τη διαφθορά στο Δημόσιο, το μέγεθος του δημόσιου τομέα, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κλειστά επαγγέλματα και την ψυχολογία της αγοράς.