Από 2 δισ. ευρώ που είναι οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, μπορεί να φτάσουν τα 10 δισ. ευρώ έως το 2020 και από 16.800 που είναι οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, να ανέλθουν σε 40.000 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας.

Οπως λένε φορείς της αγοράς, αυτό μπορεί να επιτευχθεί χωρίς να χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές, καθώς τα υφιστάμενα δίκτυα της ΔΕΗ αρκούν για τα επιπλέον μεγαβάτ, ειδικά στις περιοχές όπου δεν είναι κορεσμένα.

Εκπρόσωποι του συνδέσμου εταιρειών φωτοβολταϊκών εκτιμούν ότι η συνολική χωρητικότητα του δικτύου της ΔΕΗ αντέχει να σηκώσει 5.500 MW, έναντι των 2.200 MW που προβλέπει ο εθνικός στόχος έως το 2020, και των μόλις 470 MW που είναι συνδεδεμένα.

Τα τελευταία χρόνια, κριτήριο όσων επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά ήταν το χαμηλό κόστος της γης και όχι αν το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο ή όχι. Φτάσαμε έτσι – όπως λένε – στη σημερινή κατάσταση, όπου υπερπληθώρα αιτήσεων αφορά υπερφορτωμένα δίκτυα, ενώ υπάρχουν ακόμη περιοχές με περιθώριο να προστεθούν επιπλέον πράσινα μεγαβάτ.