Κηδεύτηκε τελικά χθες την αυγή σε μυστική τοποθεσία στην έρημο ο Μουαμάρ Καντάφι, όμως η αντιπαράθεση για τον βίαιο θάνατό του στα χέρια των αντικαθεστωτικών ανταρτών συνεχίζει να προκαλεί ένταση, καθώς μάλιστα χθες έγινε γνωστό ότι εκείνοι που τον συνέλαβαν όχι μόνο τον προπηλάκισαν έντονα, αλλά και τον σοδόμισαν με ξιφολόγχη.

Οι σκηνές φαίνονται σε ένα νέο βίντεο που κυκλοφόρησε, το τι ακριβώς συνέβη όμως δεν έχει εξακριβωθεί. Το βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Global Post δείχνει έναν εκ των ανταρτών να βιάζει με μια ξιφολόγχη οπλοπολυβόλου Bicketti τον Καντάφι ο οποίος είναι όρθιος αλλά παραπαίει αιμόφυρτος και σε κατάσταση σοκ. Γύρω του αντικαθεστωτικοί φωνάζουν «Αλλάχ ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) και οι εικόνες, τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο, είναι κουνημένες και κάποιες φορές θολές. Παρότι λίγοι είναι οι Λίβυοι που στενοχωρήθηκαν για τον θάνατο του συνταγματάρχη, αυτές οι εικόνες είναι ιδιαίτερα σοκαριστικές και μένει βέβαια να διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες θανάτου του Καντάφι, γεγονός στο οποίο θα συμβάλει και η έρευνα που άρχισε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξουσιοδοτώντας μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων. «Αυτοί οι τύποι καταστρέφουν την εξέγερσή μας», δήλωσε στην εφημερίδα «Τάιμς» ένας αντικαθεστωτικός μαχητής στη Μισράτα. «Η υπόληψή μας αμαυρώνεται σε όλο τον κόσμο λόγω όσων έκανε μια ομάδα. Ναι, τον θέλαμε νεκρό, αλλά όχι έτσι».

Πάντως χθες τα ξημερώματα το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο αποφάσισε την ταφή του Καντάφι σε μυστική τοποθεσία, θέτοντας έτσι τέρμα στη δημόσια έκθεσή του σε χώρο κατάψυξης κρεάτων στη Μισράτα. Ο κληρικός του Καντάφι, Χαλέντ Ταντούς ο οποίος συνελήφθη μαζί του, έψαλε πάνω από τα πτώματα του συνταγματάρχη του γιου του Μοτασίμ και του στρατιωτικού υπεύθυνου του καθεστώτος Αμπού Μπαρκ Γιουνίς, τα οποία είχαν αρχίσει να αποσυντίθενται και δόθηκαν σε μια ομάδα ανδρών του Μεταβατικού Συμβουλίου οι οποίοι τα μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία και τα έθαψαν. Πάντως ο θρησκευτικός ηγέτης των σουνιτών στην Αίγυπτο, Αλ Αζάρ, με ανακοίνωσή του επέκρινε τον χειρισμό του θέματος αναφέροντας ότι «οι νεκροί θα πρέπει να είναι σεβαστοί και να θάβονται όπως προβλέπει το Ισλάμ».

ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ. Ομως δεν είναι μόνο ο θάνατος του Καντάφι που μένει να διερευνηθεί αλλά και οι καταγγελίες για εκτεταμένες εκκαθαρίσεις υποστηρικτών του από τους αντάρτες. Στη Σύρτη, στους κήπους του ξενοδοχείου «Μαχάρι», βρέθηκαν δεκάδες πτώματα των στρατιωτών του Καντάφι με τα χέρια δεμένα, οι οποίοι όπως φαίνεται εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αυτή, όπως γράφουν οι «New York Times», «ήταν μια από τις χειρότερες σφαγές στην οκτάμηνη εμφύλια σύγκρουση, όμως αρκετές ημέρες αφότου σημειώθηκε, κανείς από τη νέα κυβέρνηση της χώρας δεν έχει φτάσει προκειμένου να τη διερευνήσει». Το ερώτημα που θέτει η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα είναι εάν η μεταβατική κυβέρνηση διαθέτει τον απαιτούμενο έλεγχο ώστε να επιβληθεί σε χιλιάδες οπλισμένους αντάρτες, παρά τις συνεχείς δεσμεύσεις της ότι δεν θα ανεχθεί παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρ’ όλα αυτά ξένοι δημοσιογράφοι περιέγραφαν και χθες πως είδαν πολλούς αντάρτες να κλέβουν γεννήτριες, αυτοκίνητα ακόμα και ποδήλατα από τη Σύρτη.