Θρίλερ στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις για τα κρίσιμα θέματα του πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης: Πρώτον, στο ακριβές ποσοστό της διαγραφής του ελληνικού χρέους (δεν υπάρχει συμφωνία ούτε με τους ιδιώτες πιστωτές) και δεύτερον, στον τρόπο ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας (EFSF) που θα αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση. Ιδιαίτερα όσον αφορά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πυρετώδης διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τη Γερμανία να πιέζει για κούρεμα 50%-60%, όπως προκύπτει από εμπιστευτική έκθεση της καγκελαρίας.

Η ανησυχία και οι αμφιβολίες για τις εξελίξεις γίνονται ακόμη μεγαλύτερες επειδή η Γερμανία αντιτάχθηκε χθες με παρέμβαση της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών να συμπεριλάβουν στο τελικό σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου παράγραφο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το εκρηκτικό κοκτέιλ έρχεται να συμπληρώσει και η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι εμφανίζεται διχασμένη για το ποια μέτρα λιτότητας πρέπει να λάβει για να αντιμετωπίσει την επίθεση των αγορών.

Η έλλειψη συμφωνίας για τα κρίσιμα αυτά θέματα οδήγησε σε αναβολή της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ecofin) που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, ενώ αρχικά φήμες έκαναν λόγο ακόμη και για ματαίωση της Συνόδου Κορυφής, που διαψεύστηκαν όμως αργότερα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος θα ξεκινήσει κανονικά όπως είχε προγραμματιστεί, αργά το απόγευμα σήμερα (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιέζουν ασφυκτικά τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση αφού σύμφωνα με τον αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό Οικονομικών Τσαρλς Κόλινς η ευρωπαϊκή συμφωνία «πρέπει να υλοποιηθεί με ταχύτητα και αποφασιστικότητα». Πιο σκληρές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος είπε ότι «ο κόσμος θέλει να δει τις λεπτομέρειες και όχι μόνο τους αντικειμενικούς στόχους» του ευρωπαϊκού σχεδίου.

«OXI» THΣ ΜΕΡΚΕΛ.Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θέλει με κανέναν τρόπο να περιληφθεί στο τελικό κείμενο αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη λήψη «αντισυμβατικών μέτρων», δηλαδή την αγορά ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το κείμενο αυτό παρουσίασε το Ρόιτερ.

«Αυτή η πρόταση δεν είναι αποδεκτή από τη Γερμανία», είπε η Μέρκελ δείχνοντας με τον τρόπο αυτόν ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφωνίες μέσα στους κόλπους των Ευρωπαίων. Η Γερμανία θεωρεί ότι μια τέτοια πρόταση επηρεάζει την ανεξαρτησία της ΕΚΤ.

Πάντως σήμερα η γερμανίδα Καγκελάριος θα πάρει στη συνεδρίαση της γερμανικής Βουλής – με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης – το πράσινο φως για το διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα ακολουθήσει στις Βρυξέλλες.

Τα τρία κεντροδεξιά κόμματα της κυβέρνησης της Μέρκελ μαζί με τους Σοσιαλδημκοκράτες και τους Πράσινους κατεβάζουν σήμερα στην Μπούντεσταγκ (γερμανική Βουλή) κοινό ψήφισμα. Το ψήφισμα περιγράφει τις κόκκινες γραμμές που θα πρέπει να τηρήσει η Καγκελάριος στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών. Μία από αυτές είναι να τηρηθεί αυστηρά η οροφή των 211 δισ. ευρώ των εγγυήσεων που θα επωμιστεί η Γερμανία στο πλαίσιο του EFSF.

Το κοινό ψήφισμα δεσμεύει επίσης την Καγκελάριο Μέρκελ να θέσει πιεστικά το θέμα της θέσπισης φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην επικείμενη σύνοδο της του G20. Είναι ένα κομβικό αίτημα Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων και η αποδοχή του από τη Μέρκελ είναι το αντάλλαγμα για τη στήριξή τους.