Ενα παντρεμένο μεσήλικο ζευγάρι συνελήφθη στη Γερμανία με την υποψία ότι διενεργούσε κατασκοπεία για λογαριασμό της Ρωσίας. Το ζευγάρι, «ο Αντρέας και η Χάιντρουν», σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο (η Εισαγγελία δεν ανακοίνωσε τα ονόματά τους ούτε το όνομα της χώρας για την οποία είναι ύποπτοι ότι εργάζονταν), ζούσε μια απλή ζωή στο Μάρμπουργκ της Κεντρικής Γερμανίας, προσπαθώντας να περνά απαρατήρητο ενώ λειτουργούσε ως «κόμβος» μυστικών πληροφοριών για λογαριασμό της Μόσχας, πιστεύουν οι γερμανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας. Η «Χάιντρουν», ηλικίας 51 ετών, προσπάθησε να κρύψει μια συσκευή μεταδόσεων συνδεδεμένη μ’ έναν υπολογιστή όταν άνδρες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας GSG 9 εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα για να τους συλλάβουν. Τόσο η ίδια όσο και ο 45χρονος σύζυγός της αρνούνται πάντως τις κατηγορίες.

Ο «Αντρέας» και η «Χάιντρουν» έχουν αυστριακά διαβατήρια και είπαν ότι γεννήθηκαν στη Νότια Αμερική πριν φτάσουν το 1988 στη Γερμανία. Οι γερμανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι είχαν σταλεί από την KGB και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου συνέχισαν να εργάζονται για την υπηρεσία που τη διαδέχθηκε, την SVR. Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ», ο «Αντρέας» μιλούσε με έντονη ρωσική προφορά, παρότι υποστήριζε πως μιλούσε μόνο αγγλικά, γερμανικά και ισπανικά. Ελεγε πως γεννήθηκε στην Αργεντινή και φέρεται ότι είχε εργαστεί σε μια εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων αφού είχε αποφοιτήσει από το τμήμα μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Ααχεν. Η «Χάιντρουν» ισχυριζόταν πως γεννήθηκε στο Περού.

«ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ». Η ρωσική εφημερίδα «Ιζβέστια» έγραψε χθες, επικαλούμενη έναν πράκτορα της SVR, πως το ζευγάρι αποτελούσε πιθανόν μέρος ενός ανενεργού πλέον δικτύου κατασκόπων το οποίο διατηρούσε η Μόσχα στην Ευρώπη από τη σοβιετική εποχή. «Δεν μιλάμε για κατασκοπευτική δραστηριότητα», δήλωσε ο ανώνυμος πράκτορας. Πρόσθεσε πως τέτοιοι «συνταξιούχοι» χρησιμοποιούνται συχνά ως «ταχυδρομικά κουτιά» από τη Μόσχα για τη μετάδοση ευαίσθητων πληροφοριών σε ειδικές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το «Ντερ Σπίγκελ», το ζευγάρι ξεσκεπάστηκε από τον διπλό πράκτορα Αλεξάντρ Ποτέτγεφ που τον Ιούνιο του 2010 οδήγησε το FBI σε ένα δίκτυο δέκα κατασκόπων στις ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Αννα Τσάπμαν.