Μήνες την πολιορκούσαν οι δημοσιογράφοι. «Θα μιλήσω όταν δεν θα μπορώ πια να κάνω αλλιώς», απαντούσε εκείνη. Η ημέρα αυτή ήρθε τελικά στις 13 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των σοσιαλιστικών primaires. Η Βαλερί Τριερβελέρ, η 46χρονη δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ που βρίσκεται από το 2006 πλάι στον Φρανσουά Ολάντ, αρχικά ως «ο τρίτος άνθρωπος» στη σχέση του με τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ, από τον Ιούνιο του 2007 ως ανεπίσημη αγαπημένη του και, τέλος, από τον Οκτώβριο του 2010 ως η πάντα διακριτική σύντροφός του, λύνει πρώτη φορά τη σιωπή της στο τελευταίο τεύχος του «Nouvel Observateur».

Γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, εκείνη κάλυπτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για λογαριασμό του «Paris Match», εκείνος ήταν νεαρός βουλευτής. Η σχέση τους ήταν για χρόνια επαγγελματική και σιγά σιγά ανέπτυξαν οικειότητα, «η οποία μια μέρα μεταμορφώθηκε σε κεραυνοβόλο έρωτα… Αντισταθήκαμε, ήταν το απόλυτο απαγορευμένο. Εγώ ήμουν παντρεμένη (με τον δημοσιογράφο Ντενίς Τριερβελέρ, από τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά), εκείνος δεν ήταν ελεύθερος και ήταν πολιτικός».

Μεταξύ των δύο γύρων των primaires, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ χάρισε τη στήριξή της στον Ολάντ. «Εδειξε για πρώτη φορά πως έκλεισε την πόρτα στο παρελθόν», σχολιάζει η Τριερβελέρ. Το να μοιράζεται τον καλό της, υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία πια, με την πολιτική «της στοιχίζει», αλλά τον στηρίζει απόλυτα. Εκείνη λέει με ειλικρίνεια την άποψή της, ο Ολάντ την ακούει με προσοχή. Η Τριερβελέρ προτιμά πάντως τον ρόλο της συντρόφου από εκείνον της πολιτικής συμβόλου: «Είναι εξαιρετικός στη χάραξη στρατηγικής, δεν έχει ανάγκη εμένα».