Με «ναι μεν, αλλά» αντιδρούν στην προοπτική της ανάθεσης της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες οι δήμαρχοι της Αττικής. Από τη μια αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, όπως και το δικαίωμα των δημοτών να ζουν σε καθαρές γειτονιές, αφού μάλιστα πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη γι’ αυτό, από την άλλη όμως είναι απρόθυμοι να βρεθούν αντιμέτωποι με τους εργαζομένους στους δήμους τους.

«Το δικαίωμα στην καθαριότητα πρέπει να το παρέχουμε στους δημότες, από τη στιγμή που πληρώνουν γι’ αυτό. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να είμαστε ανάλγητοι με τους εργαζομένους, ούτε να καταφύγουμε στη λύση των ιδιωτών αβασάνιστα», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης.

«Σε παιχνίδια με ιδιώτες εγώ δεν συμμετέχω. Δεν θα αφήσω στον δρόμο τους 110 εργαζομένους που έχω στην καθαριότητα, οι οποίοι μέχρι πρότινος δούλευαν άριστα και ο δήμος μας δεν είχε πρόβλημα με σκουπίδια», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Νέας Σμύρνης Σταύρου Τζουλάκη, ο οποίος υπογραμμίζει πως «δεν μας περισσεύουν χρήματα για να δώσω σε ιδιώτες. Ούτως ή άλλως, είμαι ευχαριστημένος από τη δουλειά των υπαλλήλων μας, που όσο δούλευαν δεν είχαμε πρόβλημα».

Κατηγορηματικά αντίθετος στο να μπουν, έστω και προσωρινά, στον τομέα της καθαριότητας ιδιώτες εμφανίζεται και ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος. «Αφενός, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία για να κηρυχθεί μειοδότης για την αποκομιδή. Κυρίως όμως, με την ατυχή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, ανοίγουν συζητήσεις για ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας των δήμων».

Για απόφαση-πυροτέχνημα κάνει λόγο ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης. «Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα: υπάρχουν, για παράδειγμα, πιστοποιημένοι ιδιώτες; Περιμένω να δω την εξέλιξη. Πάντως, θα χρειαστούν τουλάχιστον οι μισές ημέρες από όσες διαρκεί η απεργία των εργαζομένων για να καθαριστούν οι περιοχές».