Με το χαρτί της υγειονομικής διάταξης επιχειρεί η κυβέρνηση να δώσει τέλος στις καταλήψεις από τους δημοτικούς υπαλλήλους, που έχουν ως αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν από σκουπίδια οι δρόμοι όλης της χώρας, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για τις τραγικές συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Αντιμέτωποι με φυλάκιση και αυστηρές πειθαρχικές κυρώσεις θα βρεθούν όσοι εργαζόμενοι επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους και παρεμποδίσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πράσινο φως στην Αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων, άναψε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Για τρίτη φορά. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένη Ράικου, χρειάστηκε να παρέμβει χθες για τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα σχετικά με το θέμα των σκουπιδιών, ιδιαίτερα μετά το σήμα κινδύνου από το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου, αλλά και το σύνολο των δημοσιευμάτων του Τύπου για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον από τα σκουπίδια που παραμένουν στοιβαγμένα στους δρόμους.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και από ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο. Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη, τότε εκ του νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, κάτι που ισοδυναμεί με συλλήψεις, ώστε να παραπέμπονται οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας θα ζητηθούν οι εκθέσεις του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου αλλά και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίες αφορούν τον επαπειλούμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, καθώς και να ληφθούν καταθέσεις από τους υπαλλήλους των υπηρεσιών αυτών.

Τέλος, θα ζητηθούν και εκθέσεις μαζί με ιατρικά έγγραφα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι προσεβλήθη η υγεία πολιτών εξαιτίας της κατάστασης που έχει προκληθεί από τη μη αποκομιδή των απορριμμάτων.

Είχε προηγηθεί η έκδοση από το υπουργείο Υγείας επείγουσας υγειονομικής διάταξης για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιούνται οι κυρώσεις που ορίζει νόμος του 1940.

Ειδικότερα το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο τα συμπεράσματα των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ που καταλήγουν ότι τα συσσωρευμένα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας απειλούν τη δημόσια υγεία και ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής, ζητά την άμεση αποκομιδή τους.

Επιπλέον λύνει τα χέρια των αρμοδίων σε δήμους και περιφέρειες, καθώς τους επιτρέπει «να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος».

Εάν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα δεν συμμορφωθούν, η διάταξη παραπέμπει στις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από νόμο του 1940 και διάταξη του 1964, που μεταξύ των άλλων δίνουν πράσινο φως για επιβολή προστίμων και φυλάκισης.

«Εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας», τότε η υγειονομική διάταξη αφήνει το περιθώριο να εφαρμοστούν και αυτές όπως έγινε με την εντολή της κ. Ράικου που δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να κατηγορηθούν για κακουργηματικές πράξεις.

Νέα παραγγελία στις αστυνομικές Αρχές έδωσε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μπακέλας ώστε να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στο Αυτόφωρο όσους εμποδίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ή όποιων άλλων χώρων έχουν σχέση με την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα της συσσώρευσης απορριμμάτων διογκώνεται στη Θεσσαλονίκη καθώς μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, χθες μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέλαβαν και τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης όπως και το αμαξοστάσιο του Δήμου Νεάπολης – Συκεών.