Αντιμέτωπη και με τα δικά της «γαλάζια σπλάχνα» βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, μετά το σαφές μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν θα ανεχθεί παρεκτροπές και εκτροπές συντεχνιών. Το πλέον διάσημο «τέκνο» του κόμματος που έχει προκαλέσει πολλαπλά εγκεφαλικά στη Συγγρού με τις ακρότητές του είναι ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τάξεων της ΝΔ και πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής.

Γιατί μπορεί οι κύριοι αποδέκτες του μηνύματος Σαμαρά την περασμένη Δευτέρα να ήταν κυρίως οι συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα – η πλειοψηφία των οποίων χρεώνεται στο ΠΑΣΟΚ -, όπως υπογραμμίζουν όμως με νόημα συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ στις «συντεχνίες που παραλύουν την οικονομική ζωή της πόλης» ανήκουν και τα ταξί.

Ο κ. Λυμπερόπουλος ανήκει στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά και αποτελεί αγαπημένο παιδί του Γραμματέα Συνδικαλιστικού του κόμματος, πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη. Η οικειότητα με την οποία ο ίδιος ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε αυτόν σε κομματική εκδήλωση – «είναι εδώ και ο Θύμιος» – αποδεικνύει τους δεσμούς που τους ενώνουν. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχαιρεσίες για την εκλογή των 200 μελών της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, την περασμένη άνοιξη, έλαβε 350 σταυρούς, αφήνοντας πίσω προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, όπως ο συνδικαλιστής Φ. Ταυρής, ο Β. Κικίλιας και συνεργάτες του προέδρου του κόμματος, όπως ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Η πρόσφατη, υψηλών τόνων προειδοποίηση Σαμαρά «να μη μας ψηφίσουν ποτέ» εντάσσεται σε άλλη μία προσπάθεια να διαμορφωθεί «περίμετρος ασφαλείας» από ακρότητες τύπου Λυμπερόπουλου. Οπως τονίζουν οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπει την προοπτική της εξουσίας, «και διακρίνει ένα κύμα απείθειας στην κοινωνία, τόσο επιθυμεί να στείλει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί φαινόμενα κοινωνικής ανταρσίας». Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα διστάσει να «θυσιάσει» και τις προνομιακές σχέσεις με ομάδες επαγγελματιών «όπως αυτή που ηγείται ο Θύμιος».

Μαρία Νταλιάνη