Νέα παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων – η προθεσμία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου – ζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρήστο Σπίρτζη υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση από τις τράπεζες να δοθεί παράταση, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες οι οποίοι αγόρασαν με δάνειο τα ακίνητά τους με παράνομα κλειστούς χώρους – όπως είναι οι ημιυπαίθριοι – δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Ετσι, όπως λέει, «οι τράπεζες φοβούνται ότι στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θέλουν να πουλήσουν το ακίνητο – χωρίς να το έχουν αποπληρώσει – δεν θα μπορούν, αφού απαιτείται βεβαίωση μηχανικού ότι δεν έχει αυθαίρετη κατασκευή».

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, «οι τράπεζες φοβούνται ακόμη ότι σε περίπτωση κατασχέσεων των ακινήτων δεν θα μπορούν να τα μεταβιβάσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 645.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων.

Για τα αυθαίρετα, για τα οποία επίσης εκφράζονται από το ΤΕΕ επιφυλάξεις αν θα είναι επαρκές το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε, έχουν ανοίξει 12.252 φάκελοι και έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα 1.139.661 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος έλεγαν χθες ότι η όποια απόφαση τόσο για τους ημιυπαίθριους όσο και για τα αυθαίρετα θα πρέπει να προέλθει από τη Βουλή.

Ομως, στη διάρκεια ημερίδας για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας το ΤΕΕ ζήτησε την ένταξη στο σχέδιο πόλεως όσο γίνεται περισσότερης γης. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να σχεδιάσουμε σωστά τον τύπο της οικονομικής, της κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης που επιθυμούμε».