Το γάντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν τόσο την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική όσο και την αποτελεσματικότητα των υπουργών πέταξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλώντας τους να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες είτε ρίχνοντας την κυβέρνηση είτε στηρίζοντάς την.

Σε μια πολύ βαριά – από άποψη κλίματος – κοινή συνεδρίαση των ΚΤΕ Οικονομικών και Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ, με την πλειονότητα των βουλευτών να αμφισβητεί τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου – κυρίως για το άρθρο 37 και τις κλαδικές συμβάσεις – απειλώντας εμμέσως ακόμη και με καταψήφιση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε το γάντι. Απαντώντας στις αιτιάσεις είπε: «Επιτέλους, εάν νομίζετε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί ανήθικα, είναι ανίκανη και αδύναμη, ρίξτε την. Αλλιώς στηρίξτε την». Αίσθηση πάντως δημιούργησε και η φράση του κ. Βενιζέλου ότι «η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της και υπακούει πλέον στη Μέρκελ και στον Σαρκοζί».

Η παρέμβαση Βενιζέλου προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ ορισμένων βουλευτών που – σηκώνοντας το γάντι – σχολίαζαν καυστικά ότι εμμέσως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε να μην κατατίθενται οι διαφορετικές απόψεις στους ΚΤΕ, απλώς να επικροτείται το κυβερνητικό έργο. Μάλιστα, η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, απευθυνόμενη στον κ. Βενιζέλο, σχολίασε έντονα: «Δεν μπορεί να είναι το δίλημμα «Σαμαράς ή πολυνομοσχέδιο». Υπάρχει και η τρίτη λύση. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε εκβιαστικά. Εμείς θα ρίξουμε το ανήθικο; Ρίξτε το εσείς». Κριτική για το συγκεκριμένο θέμα άσκησαν και οι Δημήτρης Βαρβαρίγος και Θανάσης Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος είχε επιχειρήσει να περιγράψει για πρώτη φορά με αδρές γραμμές το πλαίσιο της επερχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους μας λέγοντας ότι μας έχουν πει: «Εμείς αναλαμβάνουμε το χρέος, εσείς το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές». Η συγκεκριμένη περιγραφή οδήγησε αρκετούς βουλευτές στο συμπέρασμα ότι επέρχεται σημαντικό κούρεμα στο χρέος.

ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ. Η χθεσινή συνεδρίαση είχε και ένταση και γκρίνιες και προτάσεις από πλευράς των βουλευτών και μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε δύο δόσεις αφού διεκόπη στις 15.30 για τις ανάγκες της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, για να ξαναρχίσει στις επτά το απόγευμα και να ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα.

Μόνο που αυτήν τη φορά την αυστηρότερη κριτική εισέπραξε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης πρωτίστως για τις επερχόμενες αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και την κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών. Ουσιαστικά οι Κώστας Καρτάλης, Δημήτρης Λιντζέρης, Βάσω Παπανδρέου, Σούλα Μερεντίτη και Λούκα Κατσέλη έθεσαν σε αμφισβήτηση το επίμαχο άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την απόσυρσή του. Οι υπουργοί πάντως ξεκαθάρισαν ότι το επίμαχο άρθρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκταμίευση της 6ης δόσης.

«Γενικά αυτά τα μέτρα σε σχέση με τον περιορισμό των εθνικών συλλογικών συμβάσεων και την κατάργηση των κλαδικών εξυπηρετούν λίγους και συγκεκριμένους», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας, για να της απαντήσει ο κ. Βενιζέλος: «Αν είναι έτσι, πες ποιους». Ακολούθως άφησε μπηχτές για την κ. Κατσέλη σχολιάζοντας: «Ασε, Λούκα, ποιοι διαπραγματεύτηκαν επτά μήνες πριν και με τι θέσεις πήγαμε στις εκλογές;», είπε και συμπλήρωσε προφανώς ενοχλημένος από το σχόλιό της ότι «δεν έχεις διαβάσει το πολυνομοσχέδιο»: «Ασε να μιλήσει και κανένας άλλος που δεν είχε πρόσβαση στη διαχείριση της εξουσίας».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιώργος Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση, ακούγοντας μάλιστα τον Χρήστο Πρωτόπαπα να επισημαίνει: «Η Εθνική Συλλογική Σύμβαση είναι όριο και δεν θα περάσει. Πρέπει να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν αυτά τα ζητήματα από πίσω».

Στη βραδινή συνεδρίαση τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουτρουμάνης κατέστησαν σαφές ότι το άρθρο 37 αποτελεί κόκκινη γραμμή για την τρόικα και δεν θα αποσυρθεί, ενώ τόνισαν ότι «πετύχαμε να μην ανοίξει το ξήλωμα των κατώτερων μισθών». Πιο δηκτικός ο υπουργός Οικονομικών είπε στην κ. Κατσέλη: «Λούκα μου, έχουμε θεσμοθετήσει και κατώτερο μισθό απ’ αυτόν, π.χ. στους νεοεισερχόμενους και στη μαθητεία».

«ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ» Ιδιαίτερα επιθετική ήταν και η Βάσω Παπανδρέου, η οποία εκτίμησε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν θα περάσει εάν δεν υπάρξουν αλλαγές και πληρώνουν τα «συνήθη υποζύγια». Ζήτησε να ελεγχθούν τα πόθεν έσχες των πολιτικών, κυρίως των υπουργών της τελευταίας δεκαετίας, και «να μπουν επιτέλους κάποιοι φυλακή για να μη μας πάρουν με τις πέτρες». Αιχμές άφησε για τον κ. Βενιζέλο λέγοντας ότι «δεν υπάρχει διαπραγματευτική ομάδα». Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν προχωρούν οι αλλαγές» και «θα έχουμε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις». Παράλληλα ζήτησε αμέσως λουκέτο σε 77 φορείς που φέρεται να ίδρυσε η κυβέρνηση την τελευταία διετία. «Ποιοι είναι αυτοί;», ρώτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης κι εκείνη απάντησε δείχνοντας προς τους υπουργούς: «Ξέρουν αυτοί».

Ζήτημα αναποτελεσματικότητας της ηγετικής ομάδας έβαλε και η Μιλένα Αποστολάκη: «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης. Είναι λάθος η συνταγή; Το 2014 θα έχει νομιμοποίηση με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο; Τι γίνεται με τους φοροφυγάδες;». Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανέφερε ότι η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης είναι κατώτερη των περιστάσεων. «Ηταν ηγετική μόνο στα εύκολα», σχολίασε.

Επίσης ο Κώστας Καρτάλης ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Βενιζέλο για το ύψος του ελλείμματος για το 2011, ενώ σχολιάζοντας το e-mail που έστειλε η τρόικα προς τον υπουργό Εργασίας είπε στον Γ. Κουτρουμάνη: «Μας είπατε ότι θα το αξιολογήσετε και εσείς το υιοθετήσατε». Ακόμη, η Θεοδώρα Τζάγκρη είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν στην εργασιακή εφεδρεία άνθρωποι που έχουν προσληφθεί με ΑΣΕΠ ή είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης», ενώ ο Παντελής Ασπραδάκης ανέφερε: «Είναι αντιφατικό να νομοθετούμε για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και να οδηγούνται στην εφεδρεία 53χρονοι».

Κλείνοντας το βράδυ τη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των βουλευτών λέγοντας: «Εδώ που έχουμε φτάσει δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω και η χώρα και η παράταξη να καταστραφούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω».

Στη δημοσιότητα η λίστα με τους μεγαλο-οφειλέτες του Δημοσίου

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά από μέρους του Ευάγγελου Βενιζέλου σε λίστα με ονόματα φυσικών προσώπων που είναι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, λίγες ημέρες μετά την καταγγελία Κουσελά περί λίστας 3.800 μεγαλο-οφειλετών αλλά και την αναδίπλωσή του, έχει ζητήσει από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων άδεια για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων μεγαλο-οφειλετών του Δημοσίου. Αφησε όμως να εννοηθεί ότι η Αρχή καθυστερεί και τόνισε πως εάν ώς την Παρασκευή δεν έχει επίσημη απάντηση, τότε θα αναλάβει μόνος του την ευθύνη της δημοσιοποίησης των ονομάτων.