Η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει μια περιβαλλοντική καταστροφή που μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη στην ιστορία της. Η διαρροή πετρελαίου από το ελληνικής πλοιοκτησίας και υπό λιβεριανή σημαία φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Rena», το οποίο έχει προσκρούσει σε ύφαλο, πενταπλασιάστηκε χθες, καθώς μεγάλα κύματα και άνεμοι μετακίνησαν το ναυαγισμένο σκαρί. Πετρέλαιο εκβράστηκε σε παραλίες κοντά στην Τοράνγκα, στη Βόρεια Νήσο της Νέας Ζηλανδίας. Πενήντα τρία πουλιά βρέθηκαν νεκρά, ενώ ειδικοί προσπαθούν να καθαρίσουν το πετρέλαιο από το πτέρωμα 17 άλλων.

Το πλοίο – 236 μέτρων και 47.000 τόνων – προσέκρουσε στις 5 Οκτωβρίου στον Υφαλο του Αστρολάβου, περίπου 22 χλμ. από το λιμάνι Τοράνγκα και εξαιτίας της κακοκαιρίας το σκαρί του βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, προκαλώντας φόβους ότι μπορεί να κοπεί στα δύο. Η νεοζηλανδική κυβέρνηση ζήτησε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία Costamare Inc., η οποία ανακοίνωσε πως συνεργάζεται με τις νεοζηλανδικές Αρχές, να εξηγήσει γιατί το πλοίο προσέκρουσε σε έναν χαρτογραφημένο ύφαλο ενώ η θάλασσα ήταν ήρεμη.

Η κακοκαιρία που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή κρατάει μακριά τα σωστικά συνεργεία. Το βράδυ της Δευτέρας το πλοίο μετακινήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να χυθούν εκατοντάδες τόνοι πετρελαίου από ένα ρήγμα στην καρίνα του που δεν έχει εντοπιστεί. Χθες διέρρευσαν 390 τόνοι και ο ρυθμός της διαρροής είναι πενταπλάσιος σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες. Οταν άρχισε η διαρροή, το πλοίο είχε περίπου 1.870 τόνους πετρελαίου και 220 τόνους ντίζελ. Δύτες πρόκειται να επιθεωρήσουν σήμερα το σκάφος, ενώ οι οικολόγοι ανησυχούν για την τύχη που θα έχουν οι γουνοφόρες φώκιες και σπάνια πουλιά που ζουν στην περιοχή.