Με «κρουαζιέρα» στο Σούνιο έκανε αυτή τη φορά αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο η Αγκυρα, καθώς η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» έφτασε μεταξύ Κέας και Κύθνου και έπλευσε προκλητικά στα ελληνικά χωρικά ύδατα το περασμένο Σάββατο.

Αν και αμφότερες οι πλευρές επιμένουν πως η Αγκυρα δεν παίζει το χαρτί της έντασης με την Ελλάδα και διαμηνύουν ότι η συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο – τουλάχιστον, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα και αν δεν υπάρξει κλιμάκωση της έντασης σε ό,τι αφορά την ελληνική πλευρά -, η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Κεντρικό Αιγαίο έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα περιστατικά αερομαχιών στο Αιγαίο που είχαν σταματήσει εδώ και ενάμιση χρόνο και επαναλήφθηκαν προ ημερών.

Η τουρκική φρεγάτα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή μεταξύ Κέας και Κύθνου το απόγευμα του Σαββάτου πριν εξέλθει από το στενό του Καφηρέα. Η προερχόμενη από τη Ρόδο φρεγάτα, η οποία κατευθυνόταν προς τη Σμύρνη, είχε νωρίτερα περάσει από διεθνή ύδατα νότια της Σαντορίνης, της Μήλου και δυτικά από τη Σέριφο. Η Αθήνα συνεκτιμά τα στοιχεία ώστε να γίνει το σχετικό διάβημα, αν και όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται για αβλαβή διέλευση, καθώς η φρεγάτα δεν είχε κανένα λόγο να κάνει αυτόν τον τεράστιο κύκλο μέσα στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι η συνήθης απάντηση της Τουρκίας σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι ότι τα πλοία της απλώς ακολουθούν την ευκολότερη διαδρομή.

Η ΚΥΠΡΟΣ. Κι ενώ η Αγκυρα διαμήνυσε πριν από μέρες ότι θα συνεχίσει τις έρευνες στην Κύπρο, η Λευκωσία φαίνεται πως αρχίζει διπλωματική αντεπίθεση με τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, που υπονομεύει η Τουρκία. Η κύπρια υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην Αίγυπτο στις 2 Νοεμβρίου, ενώ σύντομα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία τεχνοκρατών από τον Λίβανο. Και οι δύο επαφές δεν πρέπει να θεωρούνται ανεξάρτητες από τις σχετικές τουρκικές κινήσεις. «Για μας δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δικές μας δραστηριότητες αναφορικά με την ΑΟΖ μας και πιστεύω ότι θα είναι εις βάρος του Λιβάνου να μην επικυρώσει την εν λόγω συμφωνία», είπε η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή για τη σχετική συμφωνία ΑΟΖ με τη Βηρυτό, η οποία δεν έχει επικυρωθεί από το Κοινοβούλιο του Λιβάνου.