Από περίπου 70 άτομα, στελέχη 50 γερμανικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός Οικονομίας. Ο αρχικός κατάλογος συμμετεχόντων δεν είχε πολλά τρανταχτά ονόματα, αλλά τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον και από ομίλους όπως οι Siemens, Telekom, Eon-Ruhrgas κ.ά., ενώ αρκετοί είναι οι έλληνες εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

Σε απόσταση ασφαλείας από το Κέντρο της Αθήνας, στη Βουλιαγμένη, θα αρχίσει αύριο η διημερίδα από την οποία θα «παρελάσουν» κορυφαίοι υπουργοί – εκτός του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επίσης ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Υπό τη διεύθυνση των υπουργών θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή τέσσερα διαφορετικά workshop με θεματικές ενότητες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Βασική επιδίωξη είναι να υπογραμμιστεί η στήριξη που παρέχεται από την επίσημη γερμανική πλευρά σε όλους τους τομείς που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την προώθηση των επενδύσεων. Η υπόθεση των επενδύσεων είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει, τονίζουν στο υπουργείο του Ρέσλερ.

Ενας δεύτερος στόχος είναι να κλείσουν και οι ανοιχτές από το παρελθόν υποθέσεις με οφειλές σε γερμανικές επιχειρήσεις. Αυτό θα λειάνει το έδαφος για την επενδυτική επίθεση γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διαπιστώνουν ότι υπάρχει από ελληνικής πλευράς μια «εντεινόμενη διάθεση» να διευθετηθούν οι απαιτήσεις γερμανικών εταιρειών. Διαπιστώνεται επίσης ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και ο κ. Χρυσοχοΐδης έχουν σημαντικά δείγματα αλλαγής συμπεριφοράς και νοοτροπίας που βοηθούν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.