Η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Morgen» έκανε μια πρόσληψη που έγινε είδηση στη χώρα. Διότι ο προσληφθείς δημοσιογράφος είναι γαλλόφωνος. Ο Μαρτέν Μπιξάν, μέχρι τώρα πολιτικός συντάκτης της γαλλόφωνης εφημερίδας «La Libre Belgique», είναι ο πρώτος δημοσιογράφος που διασχίζει τα σύνορα που χωρίζουν τις δύο μεγάλες κοινότητες της χώρας. Λέει πως θέλει να δείξει στους αναγνώστες την «άλλη πλευρά» σε μια περίοδο οξείας πολιτικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του Βελγίου, το οποίο δεν έχει κυβέρνηση από πέρυσι τον Ιούνιο.

Η απόπειρα είναι αξιέπαινη, διότι το γλωσσικό σύνορο είναι επίσης πολιτιστικό, οικονομικό και… ενημερωτικό, με αποτέλεσμα οι δύο κοινωνίες να μη γνωρίζουν καλά η μία την άλλη και οι αμοιβαίες προκαταλήψεις τους να τροφοδοτούνται από τις απλουστεύσεις των μέσων ενημέρωσης. Η «Ντε Μόρχεν» διεκδικεί θέση εκπροσώπου μιας ανεκτικής Φλάνδρας και ο Μπιξάν αναλαμβάνει στη σύνταξή της την αποστολή να ενημερώνει όσο το δυνατόν καλύτερα τους αναγνώστες της για τα τεκταινόμενα «στην άλλη πλευρά». Οπως σημειώνει ο ανταποκριτής της γαλλικής «Λε Μοντ» στις Βρυξέλλες, είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μερικές προσπάθειες προσέγγισης ανάμεσα σε μέσα ενημέρωσης των δύο πλευρών.

Από την αρχή της πολιτικής και θεσμικής κρίσης που πλήττει το Βέλγιο, η «Ντε Μόρχεν» έκανε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: «Ανάμεσα στις πληροφορίες του ολλανδόφωνου Τύπου και του γαλλόφωνου Τύπου υπάρχουν τεράστιες διαφορές», εξηγεί ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Βάλτερ Φερσέλντεν. «Η διαπίστωση αυτή μας οδήγησε στο ακόλουθο ερώτημα: είμαστε άραγε ορθά και επαρκώς ενημερωμένοι σε ό,τι αφορά μια ιδιαίτερα περίπλοκη διένεξη; Μια εφημερίδα ποιότητας, όπως η δική μας, έχει άραγε επαρκή πρόσβαση σε όλες τις πηγές;».

Ο Μπιξάν έχει προϋπηρεσία εννέα ετών στη «Λα Λιμπρ Μπελζίκ», η οποία υποστηρίζει μεν το διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά υπερασπίζεται επίσης με θέρμη τη γαλλόφωνη μειονότητα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει κατ’ αρχάς να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις. Στο πρώτο άρθρο του, στις 12 Σεπτεμβρίου, εξηγούσε πως ο πρόεδρος ενός γαλλόφωνου κόμματος τον ρώτησε τι πάει να κάνει «εκεί πέρα». Αφηγούνταν επίσης πως ένας φλαμανδός πολιτικός τον ενημέρωσε ότι στο εξής θα πρέπει «να εργάζεται πιο σκληρά»… Ο παππούς του τον προειδοποίησε μάλιστα ότι μπορεί να θεωρηθεί «προδότης» – πολύ περισσότερο που είναι ένας από τους τελευταίους γαλλόφωνους με τους οποίους δέχεται να μιλήσει ο Μπαρτ ντε Βεβέρ, ο πρόεδρος της αυτονομιστικής Νέας Φλαμανδικής Συμμαχίας (NVA).

Προς το παρόν πάντως, ο Μπιξάν τελειοποιεί τα ολλανδικά του. «Δεν έρχομαι στη «Μόρχεν» με σκοπό να ρίξω γέφυρες ανάμεσα στις κοινότητες», λέει. «Ακόμη λιγότερο για να ανοίξω περισσότερο το χάσμα ανάμεσα σε Φλαμανδούς και γαλλόφωνους. Ερχομαι επειδή θέλω να δω τα πράγματα σε μιαν άλλη προοπτική».