Ο πρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι σκοπός είναι μια νέα μεταλλευτική πολιτική σε λατομεία και ορυχεία της χώρας, με έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο θαλάσσιο χώρο, με προώθηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνολική αξιοποίηση των φυσικών πόρων.

Αυτή είναι μια βιώσιμη στρατηγική, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που οι επενδυτές και όλοι οι Έλληνες θα βιώσουν την οικονομική ανάταξη της χώρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank για συγχώνευση με βασικό μέτοχο το Κατάρ και κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα αλλάζει.

Από την πλευρά του ο εμίρης του Κατάρ τόνισε ότι η χώρα του είναι μικρή και δεν έχει πολιτική ατζέντα πίσω από τις επενδύσεις που επιλέγει, ενώ αναφέρθηκε και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε πρόσφατα: «και εμείς περάσαμε δύσκολα, αλλά καταφέραμε και ανατρέψαμε αυτές τις καταστάσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του τόσο στη συνεργασία με τους Έλληνες όσο και στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση ενώ δήλωσε βέβαιος ότι το Κατάρ θα καταφέρει σύντομα να αυξήσει τις εξαγωγές σε φυσικό αέριο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός και ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι υπογράμμισαν τις σχέσεις εμπιστοσύνης και τις προοπτικές για επενδύσεις που ανοίγονται στην Ελλάδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για την υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει την είσοδο κεφαλαίων του Κατάρ στην εταιρεία Μεταλλεία Χαλκιδικής «Ελληνικός Χρυσός».

Η επενδυτική συμφωνία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας.

Η συγκεριμένη επένδυση γίνεται ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο Οικονομικής Συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Κατάρ που υπέγραψαν οι κ. Παπανδρέου και Αλ Θάνι, πέρυσι το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση αυτή του Κατάρ στέλνει ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα και δείχνει την εμπιστοσύνη για αναπτυξιακές ευκαιρίες που δίνουν στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον εμίρη και τον περασμένο Ιούνιο. Η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν άτυπη και είχε πραγματοποιηθεί στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης, όπου διέμενε ο ηγέτης του εμιράτου.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε υπογράψει το 2010 μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ ύψος 5 δισ. ευρώ.

Το μνημόνιο συνεργασίας, μολονότι δεν είναι δεσμευτικό, δήλωσε την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.

Ωστόσο, μία από τις επενδύσεις η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί -αυτή στον Αστακό- ακυρώθηκε.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι επενδυτικός όμιλος από το Κατάρ συμμετέχει και στο νέο σχήμα που προκύπτει από τη συνένωση της Alpha με την Eurobank.