Λεσβίες, γκέι, αμφισεξουαλικά και τρανσεξουαλικά άτομα (LGBT) -θύματα ομοφοβίας, που εξαπλώνεται επικίνδυνα στη Γηραιά Ήπειρο- δεν αναγνωρίζονται ως πρόσωπα που μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, δεν προστατεύονται από την εναντίον τους βία και δεν απολαμβάνουν των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι.

Η ιδιαιτερότητά τους, το φύλο και το απαραβίαστο της οικογενειακής τους ζωής δεν αναγνωρίζονται, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες παρεμποδίζεται η πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και την απασχόληση, τονίζεται στην έκθεση.

Εκείνο που αναφέρει με ιδιαίτερη ανησυχία η έκθεση είναι το γεγονός ότι, άτομα, που στις χώρες καταγωγής τους αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο βασανιστηρίων ή της εκτέλεσης λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, συνάντησαν αξεπέραστα εμπόδια στην διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου.

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα διαφυλικά άτομα, όπως η έλλειψη της νομοθεσίας που διέπει την αναγνώριση της αλλαγής φύλου, καθώς και η απαίτηση προκειμένου τα διαφυλικά άτομα να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, που οδηγεί σε υπογονιμότητα, να είναι άγαμα ή διαζευγμένα, ώστε να είναι νομικά αναγνωρισμένη.

Χαρτογραφώντας την κατάσταση που επικρατεί, στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τους LGBT, η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:

-Μόνο 20 κράτη-μέλη (Αλβανία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) περιλαμβάνουν στην νομοθεσία τους ρητή απαγόρευση των διακρίσεων λόγω γενετήσιου προσανατολισμού.

Διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, απαγορεύονται όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση, αγαθά και υπηρεσίες σε Ανδόρα, Αυστρία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και Ελβετία.

Διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού,απαγορεύονται ρητά όσον αφοράτην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες σε Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία και ΠΓΔΜ.

– Ο γάμος μεταξύ συντρόφων του ίδιου φύλου επιτρέπεται σε επτά κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Βέλγιο, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία), ενώ σε

13 ακόμη κράτη (Ανδόρα, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο) υπάρχει θεσμοθετημένη η αναγνώριση μιας μορφής συμβίωσης.

– Η υποκίνηση μίσους, βίας ή διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού θεωρείται ποινικό αδίκημα μόνο σε 18 κράτη-μέλη (Ανδόρα, Βέλγιο, Κροατία,Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ η ομοφοβική πρόθεση αναγνωρίζεται ως επιβαρυντικός παράγοντας σε εγκλήματα του ποινικού δικαίου μόνο σε 14 κράτη (Ανδόρα, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο).

– Από το 2004, σε τουλάχιστον 12 κράτη-μέλη έχουν υπάρξει περιπτώσεις απαγορεύσεων ή διοικητικά εμπόδια για εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Gay Pride) ή άλλες σχετικές εκδηλώσεις λεσβιών, γκέι, τρανσέξουαλ (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία και ΠΓΔΜ).

Σε άλλα οκτώ κράτη (Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Κύπρος, Γεωργία, Μονακό,Μαυροβούνιο και Αγιος Μαρίνος) δεν έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικές εκδηλώσεις διαφυλικών ατόμων. Προσπάθειες να ποινικοποιηθεί η ομοφυλοφιλία καταβλήθηκαν σε Πολωνία, Λιθουανία και Ρωσική Ομοσπονδία.

– Περιορισμοί στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και στις διαδικασίες αναγνώρισης των ενώσεων των LGBT, εντοπίσθηκαν σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσική Ομοσπονδία, Τουρκία και Ουκρανία.