Τον Χοσέ ντε Χεσούς Μεντέζ Βάργκας, φερόμενο ως αρχηγό ενός από τα σημαντικότερα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό, του «La Familia», συνέλαβαν οι Αρχές της χώρας.

Ο γνωστός και «Μαϊμού» συνελήφθη στην κεντρική πόλη Αγουασκαλιέντες.

Ο Μεξικανός πρόεδρος, Φελίπε Καλντερόν απέδωσε τα εύσημα στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας για την επιτυχημένη επιχείρηση και τόνισε ότι η σύλληψη αυτή αποτελεί μεγάλο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα.

Το καρτέλ ναρκωτικών με το όνομα «La Familia» είναι μία από τις πιο βίαιες συμμορίες στο Μεξικό. Ωστόσο, μέλη της συμμορίας έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι αυτό που κάνουν είναι να προστατεύουν τον τοπικό πληθυσμό και να προωθούν τις οικογενειακές αξίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μεξικό δήλωσε ότι ο Μεντέζ Βάργκας είναι υπεύθυνος για τη μεταφορά και την πώληση κοκαΐνης και μαριχουάνας σε όλο το Μεξικό και στις ΗΠΑ. Κατηγορείται, επίσης, για απαγωγές και δολοφονίες μελών από αντίπαλες συμμορίες.

Ο προηγούμενος αρχηγός του συγκεκριμένου καρτέλ ναρκωτικών, ο Ναζάριο Μορένο, είχε σκοτωθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης.