ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στους σιδηροδρόµους και τις εναέριες µεταφορές προκάλεσε η χθεσινή, έβδοµη κατά σειρά, γενική απεργία κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης στη Γαλλία. Τα συνδικάτα ωστόσο δεν κατάφεραν να κατεβάσουν στους δρόµους τα πλήθη που είχαν διαδηλώσει τις προηγούµενες φορές: στους 560.000

υπολόγισε τους συµµετέχοντες σε όλες τις πορείες πανεθνικά το υπουργείο Εσωτερικών, έναντι 1,1 εκατοµµυρίου στις 19 Οκτωβρίου. Για 2 εκατοµµύρια διαδηλωτές συνολικά έκανε λόγο το συνδικάτο CGΤ, έναντι 3,5 εκατοµµυρίων κατά τον προηγούµενο «γύρο».

Ακόµα και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές, εντούτοις, αναγνωρίζουν πως το κίνηµα κατά της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης – που έχει πια ψηφιστεί στην οριστική της µορφή και από τα δύο Σώµατα του γαλλικού Κοινοβουλίου, και αναµένει για να δηµοσιευτεί µόνο τη γνωµοδότηση του Συνταγµατικού Συµβουλίου και την υπογραφή του Νικολά Σαρκοζί – «εµφανίζει σηµάδια κόπωσης».

Ο Μπιν Λάντεν

Στο µεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το νέο ηχητικό µήνυµα, στο οποίο ο Οσάµα µπιν Λάντεν εµφανίζεται να απειλεί τη Γαλλία πως δεν θα γνωρίσει ασφάλεια αν δεν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν και δεν σταµατήσει τις «αδικίες» κατά των µουσουλµάνων, δείχνει να είναι αυθεντικό. «Οι απαράδεκτες αυτές απειλές δεν είναι κάτι το καινούργιο», επεσήµανε παρά ταύτα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ».