Ριζική αλλαγή για τη λειτουργία του κράτους και µεγάλη ευκαιρία για την περιφέρεια χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας µε το ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κατσιφάρας. Οπως λέει, ως περιφερειάρχης θα επιδιώξει να µπουν στέρεες αναπτυξιακές βάσεις στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι διατιθέµενοι πόροι είναι λίγοι. Ωστόσο, ο δυτικός άξονας, επισηµαίνει, µπορεί να γίνει ατµοµηχανή ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα.

1 Πάτρα – Δυτική Ελλάδα;

Η Πάτρα έδρα της περιφέρειας αλλά µακριά από ηγεµονισµούς και τοπικισµούς που κόστισαν πολύ στο παρελθόν. Περιφερειακή συνείδηση, όραµα και σχέδιο οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίζουµε το αύριο της Δυτικής Ελλάδας.

2 Τι σηµαίνει ο «Καλλικράτης» για τη χώρα;

Ριζική αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, µεγάλη ευκαιρία για την ελληνική περιφέρεια, αποκέντρωση, ο πολίτης στο κέντρο των εξελίξεων. Και ακόµη, αδιαπραγµάτευτη διαφάνεια, λογοδοσία, σεβασµός στο κάθε ευρώ του πολίτη, οξυµµένα αντανακλαστικά στις ανάγκες της κοινωνίας.

3 Κάλπες και Μνηµόνιο;

Εχω εµπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών.

4 Πώς κρίνετε την απαξίωση των πολιτικών που καταγράφουν οι δηµοσκοπήσεις;

Πρόκειται πριν απ’ όλα για κρίση αξιών, για κρίση του πολιτικού συστήµατος. Να σπάσουµε την πελατειακή αντίληψη, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεµού.

5 Με ποιον τρόπο η Δυτική Ελλάδα θα ξεφύγει από τη χαµηλή θέση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας;

Με νέο πρότυπο ανάπτυξης που θα στοχεύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Να διορθώσουµε µια ανορθογραφία που δεν ταιριάζει σε µια από τις πλουσιότερες, σε δυνατότητες και προοπτικές, περιοχές της χώρας.

6 Η θέση σας για την εκτροπή του Αχελώου;

Συντάσσοµαι µε τη θέληση των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας.

7 Αεροδρόµιο στη Δυτική Ελλάδα;

Αναγκαία υποδοµή για την τουριστική ανάπτυξη και βασική µας προτεραιότητα.

8 Το πρόβληµα των µεταναστών στην Πάτρα;

Η λύση του ξεπερνά τις δυνάµεις των τοπικών πολιτικών φορέων. Χρειάζεται συντονισµένος βηµατισµός, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

9 Θα γίνουν επενδύσεις στη Δυτική Ελλάδα;

Αναγκαίες για τη στήριξη της ανάπτυξης και την δηµιουργία θέσεων εργασίας. Οµως, δεν θα επιτρέψουµε επενδύσεις που θα υπονοµεύουν τον φυσικό µας πλούτο και το περιβάλλον και θα διαιωνίζουν ένα ξεπερασµένο και αδιέξοδο µοντέλο.

10 Ο Νοµός Ηλείας τρία χρόνια µετά τις καταστροφές;

Οι πληγές παραµένουν ανοικτές. Μπροστά µας έχουµε µια πορεία διεκδίκησης. Οχι λόγια, αλλά αποτέλεσµα. Αυτό ζητάει η Ηλεία.

11 Μεγάλα έργα στη Δυτική Ελλάδα καθυστερούν, όπως το νέο λιµάνι της Πάτρας ή η Ιόνια Οδός. Τι θα κάνετε;

Η ολοκλήρωση των έργων είναι αναγκαία προϋπόθεση για το µοντέλο ανάπτυξης που θέλουµε στη Δυτική Ελλάδα.

Πίεση, διεκδίκηση, πολιτική παρέµβαση ώστε οι υποδοµές που θέλουµε να ολοκληρωθούν.

12 Πολιτισµός και Τουρισµός;

Βάσεις πάνω στις οποίες σχεδιάζουµε το αύριο της Δυτικής Ελλάδας. Πυλώνες ανάπτυξης και συγκριτικά πλεονεκτήµατα. 13 Εκπαίδευση και Πράσινη Ανάπτυξη;

Το µέλλον της χώρας. 14 Τι σας έµεινε από τη θητεία σας στην κυβέρνηση;

Η εµπειρία να διαχειρίζεσαι κρίσιµες καταστάσεις.

15 Η Δυτική Ελλάδα επενδυτικός κόµβος;

Σε µια δύσκολη συγκυρία η µεγάλη πρόκληση. Ο παραµεληµένος δυτικός αξονας να µεταβληθεί σε ατµοµηχανή ανάπτυξης για τη χώρα.

16 Χρήµατα πού θα βρείτε;

Τα χρήµατα ποτέ δεν είναι επαρκή και ποτέ δεν είναι λίγα. Σηµασία έχει η κατανοµή να γίνεται µε βάση τις προτεραιότητες ώστε κανένα ευρώ να µην πηγαίνει χαµένο και κάθε ευρώ να επιστρέφει στον πολίτη µε προστιθέµενη αξία.

17 Η πρώτη σας απόφαση αν εκλεγείτε περιφερειάρχης;

Αµεση εφαρµογή όλων των προβλέψεων του νέου νόµου για λογοδοσία στον πολίτη και διαφάνεια. Ολα στο φως.

18 Πολιτικό κόστος;

Πηγή πολλών δεινών για την πατρίδα µας και παράγοντας στασιµότητας. Και επιπλέον, πληγή για το πολιτικό µας σύστηµα και την αξιοπιστία του.

19 Ποιο πολιτικό πρόσωπο δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Τον Ανδρέα Παπανδρέου. 20 Ενα ανεκπλήρωτο όνειρό σας;

Δεν πιστεύω σε όνειρα.

Πιστεύω στις συλλογικές προσπάθειες, στη σκληρή δουλειά, στον ρεαλισµό και στην ευθύνη, στις καθηµερινές εξετάσεις που όλοι µας είµαστε υποχρεωµένοι να δίνουµε απέναντι στον πολίτη.