ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Σε πιο παραδοσιακούς υποψηφίους φέρεται να στρέφεται φέτος η νορβηγική επιτροπή για την απονοµή του Νοµπέλ Ειρήνης, έπειτα από την περσινή κριτική για την επιλογή του Μπαράκ Οµπάµα. Φαβορί θεωρούνται ο κινέζος καθηγητής λογοτεχνίας Λιου Σιαµπάο και επί έντεκα χρόνια φυλακισµένος για τις απόψεις του περί δηµοκρατικών µεταρρυθµίσεων στην Κίνα και η αφγανή γιατρός Σίµα Σαµάρ, που µάχεται για τα δικαιώµατα των γυναικών στον µουσουλµανικό κόσµο.

ΓΑΛΛΙΑ

«Ταπεινώσεις από τους συµβούλους του προέδρου», φέρεται να καταγγέλλει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σύµφωνα µε χειρόγραφη επιστολή παραίτησής του, στις 25 Αυγούστου, που δηµοσίευσε το «Νουβέλ Οµπζερβατέρ». Ο Κουσνέρ «φωτογραφίζει» τον γενικό γραµµατέα του προεδρικού µεγάρου Κλοντ Γκεάν και τον διπλωµατικό σύµβουλο του Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΠΑΤΗ

Εξιλαστήριο θύµα αυτοχαρακτηρίστηκε ο πρώην χρηµατιστής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale, Ζερόµ Κερβιέλ. Χθες, για πρώτη φορά, ο Κερβιέλ µίλησε για την καταδίκη του – τρία χρόνια φυλάκιση και επιστροφή των 4,9 δισ. ευρώ, όση και η ζηµιά της τράπεζας – την οποία έκρινε άδικη και την παροµοίωσε µε χτύπηµα στο κεφάλι µε κλοµπ. ΕΡΕΥΝΑ

Οι κάµερες ελέγχου ταχύτητας στους δρόµους σώζουν ζωές, σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, που δηµοσιεύθηκε χθες και αφορά 35 µελέτες από διάφορες χώρες του κόσµου. Η ύπαρξη των καµερών υποχρεώνει τους οδηγούς να µειώσουν ταχύτητα κατά 1% µε 15%. Επιπλέον, τα ατυχήµατα µειώθηκαν κατά 8%-49%, ενώ τα δυστυχήµατα κατά 11%-44%.

ΗΠΑ

Η αύξηση τις τελευταίες ηµέρες των αµερικανικών βοµβιστικών επιθέσεων στο Πακιστάν µε µη επανδρωµένα αεροσκάφη στοχεύει στην αποφυγή ενδεχόµενου τροµοκρατικού χτυπήµατος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, έκανε γνωστό ο πρεσβευτής του Πακιστάν στις ΗΠΑ Χουσεΐν Χακάνι.