Το ταμείο διάσωσης που δημιουργήθηκε για τις χώρες της ζώνης του ευρώ είναι«έτοιμο» αν υπάρξει ανάγκη, όμως δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώςη Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο μηχανισμός «είναι πλήρως επιχειρησιακός και είμαστε έτοιμοι και προσβάσιμοι αν υπάρχει ανάγκη», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο τέλοςτης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

«Εντούτοις, το σενάριό μου σύμφωνα με το οποίο το ταμείο δεν θα υπάρξει ανάγκη να γίνει επιχειρησιακό επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί, ιδιαίτερα επειδή οι ενδιαφερόμενες χώρες ανακοίνωσαν επιπλέον μέτρα (δημοσιονομικής) σταθεροποίησης», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν σήμερα το πρωί την κατάσταση στην Ιρλανδία, η οποία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμά της θα φτάσει φέτος το 32% του ΑΕΠ, και στην Πορτογαλία, που ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας.

Η Ισπανία, η κατάσταση της οποίας προκαλεί επίσης ανησυχίες, πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου της ένα σχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας για το 2011.