Πρωτοφανές κύμα μείωσης τιμών εκδηλώνεται στο λιανεμπόριο. Οι έμποροι, βλέποντας ότι οι πωλήσεις τους πέφτουν κατακόρυφα, προχωρούν ο ένας μετά τον άλλο σε ψαλίδισμα της τιμής των προϊόντων τους.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα τακτική, την οποία χαρακτηρίζουν οι έμποροι ως μονόδρομο. Είναι, άλλωστε, η τρίτη συνεχής χρονιά που η λιανική αγορά συρρικνώνεται και αρκετοί έμποροι κλείνουν τα ταμεία τους με μείωση ακόμη και 40% από την αρχή του έτους.

Εκπτώσεις έως 70%

Η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει μειωθεί δραματικά λόγω των σκληρών μέτρων λιτότητας, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ. Ετσι, εκτός από τις γενναίες εκπτώσεις, που έφτασαν το καλοκαίρι μέχρι 70%, οι έμποροι καταφεύγουν πλέον και στη μείωση τιμών. Η τάση διαχέεται σε όλη την αγορά από την ένδυση και την υπόδηση μέχρι τα έπιπλα, τα είδη σπιτιού και τα ηλεκτρικά, ενώ στον χορό μπαίνουν ακόμη και τα παιδικά είδη και τα παιχνίδια.

Ακόμη και όσοι λιανέμποροι αντιστέκονται στην επιλογή αυτή, προχωρούν σε πάγωμα των τιμών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που εμπλουτίζουν την γκάμα των προϊόντων τους με φθηνότερα είδη.