ΕΝΙΣΧΥΣΗ του ρόλου της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνης, αλλαγές στο σημερινό μοντέλο των συνεταιρισμών ώστε να λειτουργούν ως επιχειρήσεις, δημιουργία ψηφιακού χάρτη της γεωργίας ανά περιφέρεια και ενός «θαλάμου επιχειρήσεων» στο υπουργείο που θα αντιμετωπίζει άμεσα κάθε πρόβλημα εξήγγειλε στην πρώτη του συνέντευξη ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο τριετές πρόγραμμα που παρουσίασε ο υπουργός για την ελληνική γεωργία, μέρος του οποίου είναι η δημιουργία ενός «Αγροτικού Καλλικράτη», με αναδιάρθρωση δηλαδή των υπηρεσιών του υπουργείου στην περιφέρεια. Αναφορικά με τη Δωδώνη, στόχος της κυβέρνησης είναι να ισχυροποιηθεί, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, αφού είναι μια βιώσιμη, κερδοφόρα επιχείρηση η οποία πρέπει να επεκτείνει τον κύκλο εργασιών της και να επενδύσει σε νέα μεταποιητικά εργοστάσια στην Πελοπόννησο και αλλού. Μίλησε ωστόσο για μια σειρά στρεβλώσεων που πρέπει να λυθούν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι αγοράζει το γάλα σε πολύ υψηλότερη τιμή από τις άλλες γαλακτοβιομηχανίες αλλά το προϊόν αυτό φτάνει στο ράφι σε χαμηλότερη τιμή απ΄ ό,τι άλλες μάρκες. Για να προσθέσει πως σήμερα τα προϊόντα της δεν είναι ανταγωνιστικά διότι βρίσκονται στο πίσω μέρος του ραφιού, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει. Για τους συνεταιρισμούς που ανέρχονται σε 6.500, χαρακτήρισε χρεοκοπημένο το σημερινό μοντέλο, λέγοντας πως όλη η Ευρώπη δουλεύει με ομάδες παραγωγών που είναι σύγχρονες επιχειρήσεις, για να επισημάνει ότι «το σημερινό μοντέλο τέλειωσε τον κύκλο του». Για τις επιδοτήσεις είπε ότι φέτος οι αγρότες θα λάβουν νωρίτερα απ΄ ό,τι πέρυσι το τσεκ ενίσχυσης του 2010, αντί της κανονικής καταβολής από 1ης Δεκεμβρίου και μετά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Το πρώτο 50%, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δηλαδή η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης θα δοθεί στους 810.000

έλληνες δικαιούχους από 16 Οκτωβρίου και μετά, μετά το πράσινο φως που έλαβε η κυβέρνηση από την Κομισιόν, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να εξοφληθούν για το άλλο 50% πριν από τα Χριστούγεννα. Πάντως το ποσοστό της προκαταβολής θα είναι φέτος 50% και όχι 70% όπως τις προηγούμενες φορές, έπειτα από τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας.