ΚΑΤΑ 20%- 25% υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, σε όρους τιμών και κόστους παραγωγής, την τελευταία δεκαετία, επισημαίνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στον πρόλογο έκδοσης της τράπεζας, η οποία κυκλοφόρησε χθες με 16 μελέτες για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην έκδοση, την τελευταία δεκαετία (έως το 2009) η Ελλάδα υποχώρησε από την 41η στην 71η θέση με βάση την κατάταξη του World Εconomic Forum, από την 39η στην 52η θέση με βάση την κατάταξη του ΙΜD και από την 106η στην 109η με βάση την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οπως τονίζεται, παράλληλα με το δημοσιονομικό πρόβλημα η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια άλλη μεγάλη πρόκληση, το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενα έλλειμμα που συνδέεται μεν με το δημοσιονομικό, αλλά παράλληλα υποδηλώνει την ύπαρξη σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990, το έλλειμμα αυτό κυμάνθηκε μεταξύ 0 και 5% του ΑΕΠ. Από το 2000 και μετά η κατάσταση άλλαξε δραματικά προς το χειρότερο και το έλλειμμα κορυφώθηκε στο 14% του ΑΕΠ.

Το υψηλό αυτό έλλειμμα, σημειώνει ο διοικητής, δείχνει ότι η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την πλευρά της ζήτησης, η οποία υπερβαίνει το δυνητικό προϊόν της ελληνικής οικονομίας.

Δείχνει επίσης ότι η παραγωγή δεν ειναι προσανατολισμένη σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση ανταγωνιστικότητας τιμών/ κόστους.

Μεταρρυθμίσεις

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να βελτιωθούν η εξωστρέφεια και η ευελιξία της οικονομίας, να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων.

Επίσης, τονίζει ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η ποιότητα των θεσμών επειδή αυτοί επηρεάζουν την οικονομία μέσω ενός πλέγματος κινήτρων και αντικινήτρων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, πολλές από αυτές τις πολιτικές περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, το οποίο παρέχει μοναδική ευκαιρία στην ελληνική οικονομία να προσαρμοστεί θέτοντας σε κίνηση μια θετική αναπτυξιακή δυναμική.

«Το αναπτυξιακό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας είναι μεγάλο. Η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης για μια νέα πορεία που θα αναμορφώσει την οικονομία βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της Ελλάδος εντός της ζώνης του ευρώ».