Οι Καταριανοί έρχονται… από τη Νέα Υόρκη και όχι από το Εμιράτο τους, καθώς σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με διευρυμένο ορίζοντα με την κυβέρνηση του Κατάρ.

Το μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρ΄ ότι δεν είναι δεσμευτικό, θα δηλώνει την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Το έδαφος είχε ήδη στρωθεί και προετοιμάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης, με επενδυτές από το Κατάρ στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ταξίδι στο Κατάρ έχει πραγματοποιήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι Καταριανοί ενδιαφέρονται και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν της τριπλής ενεργειακής επένδυσης των 110 δισ. ευρώ στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων).

Οι επενδύσεις και πώς μπορεί η εικόνα της Ελλάδας, η οποία επλήγη από τα αρνητικά δημοσιεύματα τους τελευταίους μήνες, να αλλάξει, ήταν, άλλωστε, το βασικό θέμα που συζήτησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση με ομογενείς επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, το θέμα ήταν πώς θα συσταθεί και πώς μπορεί να λειτουργήσει το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Επενδύσεων (Ιnvestment Αdvisory Βoard), μια δομή με εκπροσώπους της Διασποράς που λειτουργεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στο Ισραήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον Πρωθυπουργό οι Χάρης Παμπούκης, Φίλιππος Σαχινίδης και Δημήτρης Δόλλης.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι το Συμβούλιο θα έχει καθαρά συμβουλευτικό ρόλο. Αν και το γραφείο του Πρωθυπουργού δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των συμμετεχόντων, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Τζιμ Γιαννόπουλος, το αφεντικό της 20th Century Fox, που κατάφερε να γίνει Νο 1 στην κινηματογραφική βιομηχανία του Χόλιγουντ, γεννημένος στο Μπρούκλιν, και πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγών στον κόσμο, ο Τζωρτζ Τσούνης, επιχειρηματίας στα ξενοδοχειακά και ο Αλεξάντερ Τσιάρας, ο οποίος υπήρξε συγκάτοικος του Γιώργου Παπανδρέου στη Βοστώνη.

Χθες, μιλώντας ως επίσημος προσκεκλημένος στο Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, στο οποίο συμμετέχουν σημαντικοί παράγοντες της αγοράς και των επιχειρήσεων, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «μπορούμε να δείξουμε στον κόσμο ότι θα κάνουμε την Ελλάδα μια σπουδαία χώρα». Προηγουμένως, ο Πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για την «περίεργη μυθολογία γύρω από την Ελλάδα, την οποία καλλιεργούν κάποιοι μιντιακοί σχολιαστές και οικονομικοί αναλυτές».

Συνάντηση με Γκιουλ

Χθες πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στην οποία συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Δημήτρης Δρούτσας και Αχμέτ Νταβούτογλου. Στις συνομιλίες εξετάστηκε η πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία μετά το «ναι» στο πακέτο συνταγματικών μεταρρυθμίσεων του Ταγίπ Ερντογάν.

ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

Το μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει ο Πρωθυπουργός θα δηλώνει την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια

Φουντώνουν οι πιέσεις για τα Σκόπια

ΠΙΕΣΕΙΣ στην Αθήνα για ταχεία επίλυση του Σκοπιανού, ώστε να μπορέσει η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., ασκεί για άλλη μια φορά η Ουάσιγκτον. Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος για τη συνάντηση ΜπάιντενΠαπανδρέου, ο αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε τις ηγεσίες και των δύο χωρών να επιλύσουν το ζήτημα.

Μάλιστα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Τζ.

Μπάιντεν μετέφερε στον Πρωθυπουργό το όραμά του για την ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο αμερικανός αντιπρόεδρος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να «τελειώνει» με το Σκοπιανό, ενώ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία κρίνει ως νόμιμη τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Την ίδια ώρα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη σκοπιανή κυβέρνηση η δυσφορία που εξέφρασε η ελληνική πλευρά για το γεγονός ότι ο σκοπιανός πρωθυπουργός αποφάσισε να μην ταξιδέψει στη Ν. Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εννοώντας ότι το έκανε για να μη συναντηθεί με την ελληνική πλευρά.