Με μια διπλή κόκκινη γραμμή για τα γαλάζια στελέχη, ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη διαγραφή του ευρωβουλευτή Θόδ. Σκυλακάκη, επιχειρεί νέες διαφοροποιήσεις και να περιορίσει τα εμπόδια για μια συντεταγμένη πορεία της Ν.Δ. προς τις κάλπες της Αυτοδιοίκησης.

Υπό τον φόβο ότι η εσωστρέφεια θα επιστρέψει δριμύτερη στο γαλάζιο στρατόπεδο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνεται πλέον με αυστηρούς τόνους στο εσωκομματικό πεδίο και προειδοποιεί με άμεσες διαγραφές όσους προβάλουν ενστάσεις απέναντι στις κεντρικές αποφάσεις του κόμματος. Υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ρηγίλλης τόνιζαν χθες ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφοροποιήσεις σε δύο ζητήματα που στην παρούσα φάση θεωρούνται κορυφαία για τον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό της Ν.Δ.: πρώτον, τη μάχη κατά του Μνημονίου, στην οποία ο Αντ. Σαμαράς φιλοδοξεί να έχει ηγετικό ρόλο. Και δεύτερον, στη στήριξη των υποψηφίων που έχουν το γαλάζιο χρίσμα για τις 13 περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Η ανοικτή προειδοποίηση για διαγραφές είναι ένα από τα κυρίαρχα μηνύματα που στέλνει σήμερα ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συνεδριάζει και υπό τη σκιά της κλήτευσης του Κων. Καραμανλή από την Προανακριτική για το Βατοπέδι. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Αντ. Σαμαράς θα υπογραμμίσει ότι «το κεφάλαιο της εσωστρέφειας έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα και δεν θα επιστέψει κανείς να το ανοίξει».

Πολιτικό περιεχόμενο

Παράλληλα, θα αναφέρει ότι η μάχη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πρωτίστως πολιτικό περιεχόμενο και από αυτές θα πρέπει να προκύψει μια «σαφής καταδίκη της πολιτικής του Μνημονίου». Προς αυτή την κατεύθυνση θα ζητήσει να κινηθούν ενεργά όλα τα στελέχη του κόμματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί τις προσπάθειές τους. Είναι προφανές ότι το μήνυμα απευθύνεται σε όσα στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί από τις κομματικές υποψηφιότητες σε κρίσιμες περιφέρειες, όπως την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Κρήτη, όπου θα καταγραφεί και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση της Ν.Δ. με την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σαφείς αποστάσεις από τη διαγραφή του Θόδ. Σκυλακάκη κράτησε χθες ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ η Ρηγίλλης καλεί τον αποπεμφθέντα ευρωβουλευτή να παραδώσει την έδρα στην Ευρωβουλή, προβάλλοντας ζήτημα «ηθικής και πολιτικής τάξης», επειδή εξελέγη με λίστα. Ο ίδιος, ωστόσο, διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5 FΜ, εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαγραφή Σκυλακάκη δεν αντιμετωπίστηκε από τη Ρηγίλλης ως «μια ευκαιρία εκκαθάρισης λογαριασμών που απορρέουν από το παρελθόν» και πρόσθεσε με έμφαση ότι η Ν.Δ. «μπορεί να μπει ξανά σε προοπτική να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όταν είναι μια παράταξη μεγάλη, ανοιχτή, δημοκρατική, πολυσυλλεκτική…».

Υποβάθμιση

Από τη Ρηγίλλης υποβάθμιζαν την παρέμβαση του πρώην υπουργού, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος δεν ξέφυγε από τα όρια που έχει θέσει η κομματική ηγεσία. Είναι πρόδηλο, όμως, ότι όλες οι δηλώσεις των γαλάζιων βουλευτών μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο.

Στη διαγραφή Σκυλακάκη αναφέρθηκε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατρέπεται σε απολυταρχικό κόμμα», ενώ δικαιολογημένη θεώρησε την αποπομπή του ευρωβουλευτή ο Νικ. Δένδιας.

Ο ΑΡΗΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

κράτησε χθες αποστάσεις από τη διαγραφή Σκυλακάκη ο οποίος διαμηνύει ότι δεν παραιτείται

Βλέπουν σχέδιο υπονόμευσης

ΜΕ ΣΤΟΧΟ, τη δημιουργία ενός πολωτικού σκηνικού που μπορεί να οδηγήσει και στη συσπείρωση της γαλάζιας κομματικής βάσης, στη Ρηγίλλης συνδέουν τη δημόσια διαφοροποίηση του Θοδ. Σκυλακάκη και την κλήτευση του Κ. Καραμανλή, κάνοντας σχεδόν ανοικτά λόγο για «μεθοδευμένες κινήσεις» όχι μόνον από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Ο πολιτικός σχεδιασμός της Ρηγίλλης, καλύπτοντας πλήρως τον πρώην πρωθυπουργό, καλούσε χθες τα γαλάζια στελέχη να περάσουν στην αντεπίθεση με καταγγελίες περί μιας «συνδυασμένης απόπειρας παραπλάνησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση και τους κάθε λογής υπερασπιστές της άκριτης και καθολικής πολιτικής του Μνημονίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως διαβεβαιώνουν κομματικές πηγές, κινείται και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να ομαδοποιήσει και να στοχοποιήσει ως «κοινό εχθρό» τον Πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και την κ. Μπακογιάννη, παρέχοντας ταυτόχρονα ακόμη μεγαλύτερη πολιτική κάλυψη στον κ. Καραμανλή.

Επιχειρούν συμψηφισμό ζητώντας κλήτευση Σημίτη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δημήτρης Τζάθας

ΣΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ συμψηφισμού για την κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, που αποφάσισε η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, επιδόθηκε χθες η Νέα Δημοκρατία με αφορμή το αίτημα του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κώστα Αϊβαλιώτη να κληθεί στην κοινοβουλευτική Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ο Κώστας Σημίτης.

«Το ΠΑΣΟΚ που έχει την “εμπειρία” να καλεί πρώην πρωθυπουργούς χωρίς στοιχεία, ας αποφασίσει για τον κ. Κώστα Σημίτη…», σημειώνεται σε γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέλους της Εξεταστικής για τη Siemens Κώστα Τζαβάρα ο οποίος- κατά τους κυβερνητικούς βουλευτές- επιχειρεί «να πετάξει το μπαλάκι στο ΠΑΣΟΚ». Και ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ υποστηρίζει με το αίτημά του πως μετά την κλήτευση του κ. Καραμανλή ως μάρτυρα για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, «γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η ανάγκη της κλήσης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη, συνεργάτες του οποίου έχουν δεχθεί ότι έλαβαν χρήματα από τη Siemens ενεργώντας για λογαριασμό του κόμματος», ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης παρέπεμψε στην απόφαση- πλην του ΛΑΟΣ- της Επιτροπής ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να κληθούν πρώην πρωθυπουργοί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το Βατοπέδι και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης έκανε γνωστό ότι σήμερα το πρωί πρόκειται να λάβει απάντηση από τον τέως πρωθυπουργό για το θέμα της κλήσης του στην Επιτροπή- σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το γραφείο του κ. Καραμανλή.

Νοσοκομεία- Siemens

Εξάλλου, στην έκθεση που απέστειλε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας εκτιμά πως το Δημόσιο ενδεχομένως να υπέστη οικονομική βλάβη από τις συμβάσεις που υπέγραψαν νοσοκομεία με τη γερμανική εταιρεία.

Ιδιαίτερα ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Μ. Σαμπατακάκης σημειώνει ότι έπειτα από έλεγχο σε 138 συμβάσεις των νοσοκομείων με τη Siemens διαπιστώθηκαν «παρατυπίες» και «ουσιώδη προβλήματα», τα οποία κυρίως σχετίζονται με την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού καθώς και την αγορά αλλά και τη συντήρηση των ανταλλακτικών. Κατά την άποψή του, η οικονομική βλάβη του Δημοσίου οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρήθηκε το κριτήριο αξιολόγησης της καλύτερης προσφοράς. Παράλληλα όμως διευκρινίζει πως δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί το μέγεθος της ζημιάς επειδή γι΄ αυτό απαιτείται μία σειρά από κοστολογικά στοιχεία, τα οποία δεν τηρούνται από τους εμπλεκόμενους φορείς.