Αµετανόητος ο Νονός της µαφίας του στοιχήµατος,Αντε Σάπινα.ΟΓερµανοκροάτης που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 2 χρόνων και 11 µηνών για το σκάνδαλο «Χόιτσερ», συνέχισε να στήνει αγώνες και µέσα από τις φυλακές!
Ο Αντε Σάπινα αποφάσισε να τα πει όλα. Εξι µήνες µετά τη σύλληψή του για δεύτερη φορά ως βασικού υπόπτου για στηµένους αγώνες, στις 19 Νοεµβρίου 2009, ο Γερµανοκροάτης αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του στους εισαγγελείς του Μπόχουµ που ερευνούν το µεγαλύτερο σκάνδαλο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Στις συνολικά δέκα συναντήσεις που είχε µε τους εισαγγελείς, ο Σάπινα φέρεται να αποκάλυψε πως από τον Ιούλιο του 2008, όταν αποφυλακίστηκε µέχρι τον Νοέµβριο του 2009 που συνελήφθη ξανά, έστησε 172 αγώνες στη Γερµανία (Β’ κατηγορία), Κροατία, Τουρκία, ΠΓΔΜ ακόµα και στο πρωτάθληµα του Καναδά!

Ο Σάπινα παραδέχτηκε πως στις άδειες που έπαιρνε την περίοδο που βρισκόταν στη φυλακή για την εµπλοκή του στο σκάνδαλο «Χόιτσερ» κατάφερνε να στήνει αγώνες!

Μετά την αποφυλάκισή του τον Ιούλιο του 2008 ποντάρισε πολλά εκατοµµύρια ευρώ σε στηµένους αγώνες στην ασιατική αγορά στοιχηµάτων µε τη βοήθεια µεσαζόντων στο Λονδίνο. Οι στηµένοι αγώνες διαχωρίζονταν ανάλογα µε τα αστέρια που τους απέδιδε ο Σάπινα. Αν για παράδειγµα ήταν στο κόλπο ένας µόνο ποδοσφαιριστής, στον αγώνα αποδιδόταν ένα αστέρι. Αν ήταν πέντε, συνήθως ο τερµατοφύλακας, τρεις αµυντικοί και ένας µέσος, ο βαθµός στησίµατος ήταν πέντε αστέρων!

Στα «πεντάστερα» παιχνίδια ο Σάπινα και οι συνεργάτες του πόνταραν πολλά εκατοµµύρια µε ανάλογα κέρδη. Υπολογίζεται πως µέχρι τη σύλληψη του «νονού» του στοιχήµατος, είχαν παιχθεί 6.000 στοιχήµατα στην ασιατική αγορά, συνολικού ποσού 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη έφτασαν τα 2.182.387 ευρώ!

Στις καταθέσεις του ο Σάπινα κατηγορεί τον γερµανό διαιτητή της Μπουντεσλίγκα Φέλιξ Ζβάγιερ πως την περίοδο που ήταν βοηθός του Ρόµπερτ Χόιτσερ, ο οποίος έχει καταδικαστεί γιατί έστηνε αγώνες, του είχε δώσει 500 ευρώ για να στήσει το µατς της Βούπερταλ µε τη δεύτερη οµάδα της Βέρντερ Βρέµης. Ο Ζβάγιερ έχει κατηγορηθεί ξανά από τον Σάπινα χωρίς ωστόσο να αποδειχτεί κάτι εις βάρος του.

Στα τέλη Ιουλίου ο κροατικός Τύπος αποκάλυψε πως ο τελικός κυπέλλου της χώρας το 2009 ανάµεσα στην Ντιναµό Ζάγκρεµπ και τη Χάιντουκ ήταν στηµένος και ενεργό ρόλο είχε παίξει (φυσικά) ο Αντε Σάπινα. Τα κέρδη της µαφίας του στοιχήµατος από το συγκεκριµένο παιχνίδι υπολογίζονται στα 1,4 εκατοµµύρια ευρώ.

Σύµφωνα µε την έρευνα των γερµανικών αρχών, οΣάπινα ζήτησε [-4246από τον Ζόραν Μάµιτς, αδερφό του αντιπροέδρου της Ντιναµό και µε µεγάλες διασυνδέσεις, να «οριστεί» διαιτητής του τελικού ο Μπρούνο Μάριτς. Ο τελευταίος έδωσε ένα πέναλτι και απέβαλε δύο παίκτες της Χάιντουκ στο πρώτο ηµίχρονο, βοηθώντας αποφασιστικά την Ντιναµό να νικήσει µε 3-0!

ΚΥΠΕΛΛΟ…

Στα τέλη Ιουλίου ο κροατικός Τύπος αποκάλυψε πως ο τελικός κυπέλλου της χώρας το 2009 ανάµεσα στην Ντιναµό Ζάγκρεµπ και τη Χάιντουκ ήταν στηµένος και ενεργό ρόλο είχε παίξει (φυσικά)

ο Αντε Σάπινα