Ενα μικρό νησί στη μέση του Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά του Δαρβίνου.

Πριν από 200 χρόνια, η Νήσος της Αναλήψεως ήταν ένα γυμνό ηφαιστειακό νησί. Σήμερα οι κορυφογραμμές της καλύπτονται από πλούσια τροπικά δάση.

Το τι συνέβη στο μεταξύ είναι η εκπληκτική ιστορία του θεμελιωτή της θεωρίας της εξέλιξης, των βασιλικών κήπων του Λονδίνου και του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν από το μηδέν ένα πλήρες τεχνητό οικοσύστημα στο νησί.

Αυτό ακριβώς το πείραμά τους αποτελεί αντικείμενο μελέτης για τους επιστήμονες που ερευνούν κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί αποικία στον Αρη.

Δεν είναι εύκολο να φτάσει κανείς στη μικρή τροπική Νήσο της Αναλήψεως. Απέχει 1.600 χιλιόμετρα από τις αφρικανικές ακτές και 2.250 χλμ. από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται ακριβώς πάνω στη μεσοατλαντική ράχη, μία σειρά από υποθαλάσσια ηφαίστεια. Γειτονεύει με τη Νήσο της Αγίας Ελένης, όπου εξορίστηκε ο Ναπολέων. Γι΄ αυτό και το δικό της ηφαίστειο είναι ενεργό. Πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, εκρήξεις και λάβα σχημάτισαν το νησί.

Το 1836, ο νεαρός Δαρβίνος έφτασε στη Νήσο της Αναλήψεως προς το τέλος της πεντάχρονης αποστολής του για να εξερευνήσει άγνωστους και παράξενους κόσμους. Ο φυσιοδίφης είχε ήδη γίνει διάσημος στη Βρετανία με τα κατορθώματά του. Τότε κατέστρωσε το σχέδιο για να δημιουργήσει μία πράσινη όαση πάνω στο μαύρο ηφαιστειακό έδαφος. Το έργο άρχισε τελικά το 1850. Σε συνεργασία με επιστήμονες στο Λονδίνο, το ναυτικό μετέφερε χιλιάδες δέντρα που φυτεύθηκαν στο νησί για να αιχμαλωτίζουν τη βροχή, να παράγουν περισσότερη υγρασία και να δημιουργήσουν λασπώδη και εύφορα εδάφη.

Κάθε χρόνο, τα πλοία μετέφεραν φυτά από όλο τον κόσμο. Είκοσι χρόνια αργότερα, τα βουνά είχαν γεμίσει δάση.

Ο Δαρβίνος δημιούργησε τον Κήπο της Εδέμ. Χρειάστηκαν μόλις λίγα χρόνια, για τη δημιουργία ενός πλούσιου τεχνητού οικοσυστήματος, το οποίο η φύση θέλει ένα εκατομμύριο χρόνια για να σχηματίσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από