Η διαφήµιση το λέει καθαρά. «Παντού υπάρχει ένας µύθος».

Πόσω µάλλον στο ποδόσφαιρο, όπου ό,τι δεν συµβαδίζει µε τη λογική των οπαδών ανάγεται στη σφαίρα του υπερφυσικού.
Εχουν πράγµατι πλεονέκτηµα οι γηπεδούχοι; Νικούν συχνότερα οι οµάδες µε κόκκινες φανέλες; Το αλκοόλ χαλαρώνει ύστερα από ένα δυνατό παιχνίδι;

Εχουν προβάδισµα οι οµάδες που σηµειώνουν γκολ λίγο πριν από το ηµίχρονο; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήµατα γύρω από τα οποία έχουν δηµιουργηθεί αρκετοί µύθοι στο συναρπαστικότερο άθληµα (µε αποδείξεις) δίνουν απαντήσεις οι επιστήµονες.

Υπάρχουν τρεις θεωρίες για την επίδραση των γκολ που είναι λανθασµένες. Στατιστικοί από το Πανεπιστήµιο του Μανχάιµ στη Γερµανία κατέληξαν στα εξής συµπεράσµατα:

α) Οι παίκτες που σκοράρισαν στον προηγούµενο αγώνα δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοράρουν και στον επόµενο.

β) Το γκολ που σηµειώνεται λίγο πριν από το ηµίχρονο δεν έχει µεγαλύτερη επίδραση στο τελικό αποτέλεσµα του αγώνα σε σχέση µε ένα γκολ που σηµειώνεται νωρίτερα ή αργότερα.

γ) Οι οµάδες που µόλις έχουν σκοράρει δεν είναι πιο ευάλωτες στο να δεχτούν γκολ σε σχέση µε οποιαδήποτε άλλη στιγµή κατά τη διάρκεια του µατς.

ΟΙ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟΙ

Μπορούν οι βιολόγοι να εξηγήσουν γιατί η γηπεδούχος οµάδα έχει πλεονέκτηµα; Οι βρετανοί ερευνητές Σάντι Ουόλφσον και Νικ Νιβ µέτρησαν τα επίπεδα της τεστοστερόνης των παικτών πριν από ένα εντός έδρας παιχνίδι, ένα εκτός έδρας και στην προπόνηση. Διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης στους παίκτες ήταν υψηλότερα πριν από έναν εντός της έδρας τους αγώνα. Η συγκεκριµένη ορµόνη συνδέεται µε την επιθετικότητα, την αυτοπεποίθηση και την κυριαρχία, γεγονός που εξηγεί τη δυναµικότητα των παικτών να υπερασπίσουν την έδρα τους.

ΜΥΘΟΙ

Οι επιστήµονες είναι βέβαιοι. Οι παίκτες που σκοράρισαν στον προηγούµενο αγώνα δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να σκοράρουν και στον επόµενο

Και επισήµως το ποδόσφαιρο είναι το πιο συναρπαστικό άθληµα.

Ερευνητές του Los Αlamos Νational Laboratory στο Μεξικό µελέτησαν τα αποτελέσµατα των πέντε δηµοφιλέστερων – κατά την άποψή τους – οµαδικών αθληµάτων (ποδόσφαιρο, αµερικάνικο φούτµπολ, µπάσκετ, χόκεϊ σε πάγο και µπέιζµπολ) από το 1888 µέχρι το 2006 και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως στο ποδόσφαιρο εµφανίζονται µε µεγαλύτερη συχνότητα οι εκπλήξεις. Αντίθετα το πιο προβλέψιµο οµαδικό άθληµα αποδείχτηκε το αµερικάνικο φούτµπολ «Προσοχή στην καρδιά σας» συστήνουν οι γιατροί στους φιλάθλους που παρακολουθούν εκτελέσεις πέναλτι. Οι διακοµιδές άγγλων και ουαλών φιλάθλων που παρουσίασαν καρδιακά προβλήµατα αυξήθηκε κατά 25% όταν τα «Λιοντάρια» ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Αργεντινή στο Παγκόσµιο Κύπελλο, στις 30 Ιουνίου 1998 ενώ ανάλογα ήταν τα νούµερα και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθληµα του 1996

Ανεµοδαρµένα ύψη


ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ πως οι οµάδες των οποίων η έδρα βρίσκεται σε µεγάλο υψόµετρο έχουν πλεονέκτηµα έναντι των φιλοξενουµένων που προέρχονται από χαµηλά υψόµετρα. Λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός πως οι οµάδες που έχουν έδρα σε µεγάλο υψόµετρο, έχουν πλεονέκτηµα όταν παίζουν και εκτός έδρας! Η Επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» δηµοσίευσε το 2007 µία έρευνα που αναφερόταν στα αποτελέσµατα των διεθνών αγώνων των 10 λατινοαµερικάνικων οµάδων τον τελευταίο αιώνα. Σύµφωνα µε αυτήν, όταν δύο οµάδες προέρχονται από χώρες µε το ίδιο υψόµετρο η γηπεδούχος έχει 53% πιθανότητες να νικήσει. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 82% αν η γηπεδούχος οµάδα έχει έδρα σε υψόµετρο 3.695 διαφορά από τη φιλοξενούµενη. Το ποσοστό όµως της πιθανότητας να νικήσει γηπεδούχος οµάδα αντίπαλο που προέρχεται από χώρα που βρίσκεται σε υψόµετρο 3.696 πέφτει µόλις στο 21%.

Ξεσκεπάστε τους «θεατρίνους»!


ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ διαιτητής να ξεχωρίσει ποιος ποδοσφαιριστής παίζει θέατρο όταν πέφτει; Ο βρετανός ψυχολόγος Πολ Μόρις απαντά «ναι». Και εξηγεί: όταν ένας παίκτης πέφτει στον αγωνιστικό χώρο έχοντας και τα δύο του χέρια ανοιχτά και στον αέρα, µε προτεταµένο το στήθος και λυγισµένα τα γόνατα, τότε ο ποδοσφαιριστής παίζει θέατρο. Πρόκειται για το περίφηµο «τόξο», καθώς η κίνηση του παίκτη θυµίζει το τόξο στην προσπάθειά του να παραπλανήσει τον διαιτητή. Σε ένα φυσικό πέσιµο τα χέρια ενστικτωδώς πηγαίνουν προς τα κάτω στην προσπάθεια να αµβλύνει ο παίκτης τις επιπτώσεις από την πτώση.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ!

Υπήρχε πάντοτε η υποψία αλλά τώρα τεκµηριώνεται και από τους ειδικούς των πανεπιστηµίου του Ντέρχαµ και Πλίµουθ: Οι οµάδες που έχουν το κόκκινο χρώµα στις εµφανίσεις τους είναι πιο επιτυχηµένες σε σχέση µε τις υπόλοιπες. Οι επιστήµονες µελέτησαν όλα τα αποτελέσµατα από το Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο µέχρι το 2008 και κατέληξαν στο συµπέρασµα πως το κόκκινο νικά πιο συχνά εν αντιθέσει µε τις οµάδες που αγωνίζονται µε χρώµατα στο κίτρινο και το πορτοκαλί. Η εξήγηση: υπάρχει µία ψυχολογική τόνωση από το κόκκινο, ένα χρώµα που συχνά συνδέεται στη φύση µε την αρσενική επιθετικότητα και την επίδειξη.

Το αλκοόλ κουράζει πιο πολύ!


ΠΟΛΛΟΙ ποδοσφαιριστές πιστεύουν πως πίνοντας µπίρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά µπορούν να ξεπερνούν την κούραση ύστερα από τους αγώνες. Συµβαίνει ωστόσο το ακριβώς αντίθετο. Σε έρευνα στη Νέα Ζηλανδία, η οποία δηµοσιεύτηκε στις αρχές του χρόνου στην επιθεώρηση «Journal of Science and Μedicine in Sports», διαπιστώθηκε πως όσοι έπιναν αλκοόλ ύστερα από σκληρή προπόνηση είχαν 15-20 τοις εκατό λιγότερη δύναµη στους µυς σε σχέση µε αυτούς που έπιναν φυσικούς χυµούς.

Δεν κρύβονται πίσω από το δάχτυλο…


Ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Λίβερπουλ Τζον Μάνινγκ θεωρεί πως υπάρχει σύνδεση µεταξύ του µήκους των δαχτύλων ενός ποδοσφαιριστή και της ικανότητάς του στον αγωνιστικό χώρο. Παρατηρώντας τους βρετανούς παίκτες, ο Μάνινγκ διαπίστωσε πως στους κορυφαίους ποδοσφαιριστές ο παράµεσος είναι µεγαλύτερος από τον δείκτη. Οπως υποστηρίζει ο Μάνινγκ αυτό οφείλεται στην πρώιµη έκθεση του παιδιού στην τεστοστερόνη µέσα στη µήτρα, που αποτελεί βασικό στοιχείο στη δηµιουργία της καρδιάς.