Η επανάσταση των εκατοµµυριούχων! Εγινε κι αυτό στο ποδόσφαιρο, όπου η πάλη των τάξεων φαίνεται να µην το αγγίζει. Εκατοµµυριούχοι εναντίον εκατοµµυριούχων, σε µια εποχή που όποιος βλέπει ευρώ γυαλίζει το µάτι του…
Η είδηση συνοπτικά. Οι επαγγελµατίες παίκτες του καµπιονάτο ετοιµάζονται για γενική απεργία στις 25 Σεπτεµβρίου, κόντρα στα ίδια τους τα αφεντικά, για µια σειρά µέτρων που ισχύουν εις βάρος τους και που αφορούν «κανόνες του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου». Τους κανόνες αυτούς επέβαλαν οι ιδιοκτήτες και οι πρόεδροι των οµάδων.

Βεβαίως, το ερώτηµα που τίθεται είναι γιατί οι παίκτες αποδέχτηκαν κάποιους όρους (µε τους οποίους τώρα δεν συµφωνούν) και υπέγραψαν συµβόλαια. Από την άλλη, δεν έχουµε µόνο εκατοµµυριούχους επαγγελµατίες παίκτες. Εχουµε και πληβείους, οι οποίοι πληρώνονται µε ψίχουλα, έστω κι αν αγωνίζονται στη Serie Α. Οι διαφορές µισθών είναι χαώδεις. Ο Ιµπραΐµοβιτς για παράδειγµα εισπράττει 9.000.000 ευρώ ετησίως από την Ιντερ, ενώ ο Φιλιπίνι πληρώνεται µε…

50.000 ευρώ τον χρόνο από την Μπρέσια. Πώς είναι δυνατόν αυτοί οι δύο (και δεν είναι οι µόνοι φυσικά) να κατεβούν στο πεζοδρόµιο, έχοντας τα ίδια αιτήµατα; Και, εν πάση περιπτώσει, πώς είναι δυνατόν να απεργεί ένας δισεκατοµµυριούχος µαζί µε έναν µπατίρη, ζητώντας ακριβώς τα ίδια πράγµατα;

ΔΙΣ. ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…

Ιταλοί εµπειρογνώµονες υπολόγισαν ότι εάν τελικά οι παίκτες πραγµατοποιήσουν την απειλή για απεργία στις 25 Σεπτεµβρίου, τότε, σε µία και µόνο ηµέρα, θα τιναχθεί η µπάνκα στον αέρα!

Δεν θα πληρωθούν τηλεοπτικά δικαιώµατα, διαφηµίσεις, χορηγίες κ.λπ. (στο ποσοστό που αναλογούν), ενώ όλοι οι θιγόµενοι θα ζητήσουν αποζηµιώσεις, µε αποτέλεσµα να βουλιάξει το ποδοσφαιρικό χρηµατιστήριο.

Οι εταιρείες από την πλευρά τους, µπροστά στον κίνδυνο να χάσουν εκατοντάδες εκατοµµύρια, φέρονται διατεθειµένες να πάρουν κάποια µέτρα υπέρ των παικτών που δεν αγωνίζονται και προορίζονται προς πώληση ή δανεισµό. Μ’ αυτόν τον τρόπο µπορεί να αποφευχθεί το κραχ στο καµπιονάτο, αφού οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Οπως και να ‘χει – είτε γίνει είτε δεν γίνει η απεργία –, πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήµατος της πρώτης κατηγορίας βγήκαν στον αφρό τα σοβαρά προβλήµατα που υπάρχουν µεταξύ οµάδων και παικτών, ενώ βρέθηκαν αλληλέγγυοι πατρίκιοι και πληβείοι. Για να ακριβολογούµε, οι πρώτοι σύρθηκαν από τους δεύτερους σ’ αυτήν τη ρήξη µε τις οµάδες, διότι οι διαφορές µισθών είναι τεράστιες και η καταπίεση ίδια. Βεβαίως άλλο είναι να εισπράττεις εκατοµµύρια ευρώ και να καταπιέζεσαι – στον βαθµό που υποστηρίζουν οι παίκτες – και άλλο να παίρνεις ψίχουλα και να τραβάς κουπί…

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ιταλοί εµπειρογνώµονες υπολόγισαν ότι εάν τελικά οι παίκτες πραγµατοποιήσουν την απειλή για απεργία στις 25 Σεπτεµβρίου θα βουλιάξει το ιταλικό ποδοσφαιρικό χρηµατιστήριο

Το 90% των Ιταλών χαµογελά ειρωνικά


ΣΕ ΓΚΑΛΟΠ που έγινε µεταξύ των ιταλών φιλάθλων, το 90% χλευάζει την πρόθεση των παικτών να κάνουν απεργία, διότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς εισπράττουν ασύλληπτα ποσά. Οµως τα αιτήµατα – κι εδώ είναι το ωραίο – δεν ειναι µόνον οικονοµικά. Είναι κυρίως θεσµικά και αφορούν το δικαίωµα των παικτών να συµπεριφέρονται και να εκφράζονται όπως αυτοί επιθυµούν εκτός γηπέδων.

Ο Μάσιµο Οντο της Μίλαν, εκπρόσωπος των επαγγελµατιών παικτών του καµπιονάτο, δήλωσε ότι «παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώµατα των συναδέλφων µου και συνεπώς, ο κόσµος πρέπει να µάθει τι ακριβώς γίνεται».

Τι, λοιπόν, πραγµατικά γίνεται; Ας διαβάσουµε τα οκτώ σηµεία της διαφωνίας:

1. ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ: Για τους ιδιοκτήτες τα συµβόλαια πρέπει να είναι «εύκαµπτα». Δηλαδή, οι όροι πληρωµής, σε µεγάλο ποσοστό, να εξαρτώνται από τα αποτελέσµατα. Οι παίκτες ζητούν το 50% των συµβολαίων µετρητά και το υπόλοιπο 50% από τα αποτελέσµατα.

2. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Οι ιδιοκτήτες απαιτούν οι παίκτες να παίζουν µπάλα και µόνον. Οι παίκτες ζητούν να κάνουν ό,τι επιθυµούν στον ελεύθερο χρόνο τους.

3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ: Οι ιδιοκτήτες θέλουν τους παίκτες να βρίσκονται σε καθορισµένη ώρα στα σπίτια τους, να ντύνονται ευπρεπώς, να κάνουν δηλώσεις κατόπιν αδείας κ.λπ. Οι παίκτες θέλουν απόλυτη ελευθερία στην ιδιωτική τους ζωή, στην έκφραση κ.λπ.

4. ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: Οι ιδιοκτήτες υποχρεώνουν τους παίκτες να υπόκεινται σε εξετάσεις, επεµβάσεις κ.λπ., µόνον από τους γιατρούς των οµάδων. Οι παίκτες θέλουν να εξετάζονται από γιατρούς της αρεσκείας τους, τους οποίους θα πληρώνουν οι οµάδες. 5. ΠΟΙΝΕΣ: Οι ιδιοκτήτες τιµωρούν τους παίκτες ανάλογα µε τα γούστα τους. Οι παίκτες ζητούν διαιτητικό όργανο για τα πρόστιµα που θα τους επιβάλλονται σε περιπτώσεις παραπτωµάτων.

6. ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Οι ιδιοκτήτες θέλουν προσωπικότητα εκτός ποδοσφαίρου να ηγείται της διαιτησίας. Οι παίκτες θέλουν παράγοντα από τον κλάδο, ο οποίος γνωρίζει καλά τι συµβαίνει στον χώρο, την ιδιοσυγκρασία τους και την ικανότητα των ρέφερι.

7. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: Οι ιδιοκτήτες αφήνουν στην κρίση του προπονητή να γυµνάζει τους παίκτες σε ένα, δυο ή περισσότερα γκρουπ. Οι παίκτες απαιτούν όλοι οι συνάδελφοι να προπονούνται σε ένα και µόνον γκρουπ.

8. ΑΡΝΗΣΕΙΣ: Οι ιδιοκτήτες απαγορεύουν σε έναν παίκτη να αρνηθεί µεταγραφή σε οµάδα που οι ίδιοι έχουν επιλέξει πριν λήξει το συµβόλαιό του και µε τους ίδιους όρους πληρωµής.

Επιτρέπουν όµως τη µεταπήδηση του παίκτη, σε όποια οµάδα επιθυµεί, εάν ο τελευταίος πληρώσει από την τσέπη του το 50% του συµβολαίου του. Οι παίκτες απορρίπτουν κατηγορηµατικά αυτό το ενδεχόµενο και απαιτούν αυστηρή τήρηση των αρχικών όρων (πλήρη αποζηµίωση, δηλαδή).

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Σε αντίθεση µε ό,τι θα περίµενε κανείς, οι παίκτες δεν έχουν µόνο οικονοµικά αιτήµατα αλλά – κυρίως – θεσµικά

Είπαν


Πελεγκρίνι

Φεντερίκα Πελεγκρίνι (Ολυµπιονίκης κολύµβησης):

«Για να συµφωνήσουν όλοι οι παίκτες σε απεργία, κάτι άλλο συµβαίνει. Διότι εδώ είπαν “ναι” και αυτοί που εισπράττουν εκατοµµύρια και αυτοί που παίρνουν ελάχιστα χρήµατα. Αρα κάτι ξέρουν, το οποίο δεν γνωρίζουµε εµείς».

Ναπολιτάνο

Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (Πρόεδρος της Δηµοκρατίας):

«Οποιος απεργεί έχει τους λόγους του. Το ίδιο και οι παίκτες. Αλλά µη µου ζητάτε περισσότερα»…

Οντο

Στέφανο Οντο (εκπρόσωπος του Συνδέσµου ιταλών παικτών):

«Βαρεθήκαµε να µας χρησιµοποιούν σαν αντικείµενα. Πότε θα µιλήσουµε, τι θα πούµε, πότε θα βγούµε ραντεβού κ.λπ. Απαιτούµε να µας κρίνουν από την απόδοσή µας στα γήπεδα. Γι’ αυτό µας πληρώνουν».