Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Κατά τη σύσκεψη,δόθηκε έμφαση στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και στην κάλυψη της υστέρησης των εσόδων.

Στο επίκεντρο της συζήτησηςβρέθηκε και η ενδιάμεση αναφορά της τρόικας για την αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση δόθηκε στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων (αναδιοργάνωσηΟΣΕ και ΔΕΚΟ του τομέα των μεταφορών, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, αποκρατικοποιήσεις, στρατηγικές κινήσεις στο τραπεζικό σύστημα).

Παράλληλα, τέθηκε το θέμα της κάλυψης της υστέρησης των εσόδων και ζητήθηκε η εντατικοποίηση της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Σειρά, μετά την επίσκεψη των εμπειρογνωμόνων ΔΝΤ – ΕΕ στο υπουργείο Οικονομικών, πήρε και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Σε συνάντησημε τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, συζητούνται μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Το κλιμάκιο των επικεφαλής της τρόικας βρίσκεται από την Πέμπτη στην Αθήνακαι θα επανέλθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Τότε θαοριστικοποιηθούν και οι εκθέσεις για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον Νοέμβριο, προκειμένου στο τέλος του έτους να εκταμιευθεί η τρίτη δόση του δανείου.

Αναφορικά με την πρωινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είπε ότι «τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και δεν το κάνουμε για να απολογούμαστε σε καμία τρόικα», αλλά γιατί οι μεγάλες αλλαγές είναι αναγκαίες για τη διάσωση της χώρας.

«Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι είμαστε σε ένα σωστό δρόμο χωρίς να ξεχνάμε ότι πρέπει να τους τηρούμε απαρέγκλιτα γιατί ακόμα είναι μακρύς ο δρόμος», πρόσθεσε.

«Έχουμε συγκεκριμένη πορεία και διαδρομή, στην οποία θέσαμε και χρονικό πλαίσιο», είπε ερωτηθείς για το εάν ο μηχανισμός στήριξης θα παραταθεί και πέραν της τριετίας και τόνισε η κυβέρνηση «έως τώρα βαδίζει πάρα πολύ καλά».

Στον απόηχο της παρουσίας του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «άμεσο καθήκον ήταν η διάσωση της χώρας μας, υποχρέωση τώρα είναι η ισχυροποίησή της διεθνώς».