Την ώρα που οι αµερικανοί πολιτικοί συναγωνίζονται για το ποιος θα περιορίσει αποτελεσµατικότερα τη µετανάστευση, οι οικονοµολόγοι προειδοποιούν: οι µετανάστες κάνουν καλό στην αµερικανική οικονοµία.
Αυτό είναι το βασικό συµπέρασµα µελέτης που έδωσε στη δηµοσιότητα στις 30 Αυγούστου η Οµοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο. Η µελέτη υπογράφεται από τον ιταλό οικονοµολόγο Τζοβάνι Πέρι και αποδεικνύει πως, αντίθετα µε την κρατούσα άποψη, οι µετανάστες όχι µόνο δεν παίρνουν τη θέση των αµερικανών εργαζοµένων, αλλά συµβάλλουν αποφασιστικά στην αύξηση των εσόδων τους! Συγκεκριµένα, η συνολική µετανάστευση στις Ηνωµένες Πολιτείες από το 1990 ώς το 2007 οδήγησε σε αύξηση του µέσου πραγµατικού εισοδήµατος των εργαζοµένων κατά 6,6% – 9,9%. Τα κέρδη αυτά αντιστοιχούν στο 20% – 25% της συνολικής πραγµατικής αύξησης του µέσου ετήσιου εισοδήµατος ανά εργαζόµενο που καταγράφηκε στις ΗΠΑ την περίοδο αυτή.

Η αµερικανική µπλογκόσφαιρα υποστηρίζει πλέον, λίγο ώς πολύ, ότι η µετανάστευση είναι το φάρµακο για όλα τα δεινά της οικονοµίας της χώρας. Τρία είναι τα βασικά επιχειρήµατα που ακούγονται, σηµειώνει ο Τζέιµς Λεντµπέτερ στο Slate.

Πρώτον, οι µετανάστες θα δώσουν λύση στην κρίση που µαστίζει την αγορά ακινήτων. Τον περασµένο Ιούλιο υπήρχαν στην αγορά 3,98 εκατοµµύρια σπίτια. Με τους σηµερινούς ρυθµούς, ο αριθµός αυτός αντιστοιχεί σε ζήτηση δωδεκάµισι µηνών. Οσο όµως παραµένουν απούλητα εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια, η αγορά δεν µπορεί να ανακάµψει. Ας ανοίξουν λοιπόν τα σύνορα – υπό τον όρο αυτοί που θέλουν να τα διασχίσουν να δεσµευτούν ότι θα αγοράσουν σπίτι!

Το δεύτερο επιχείρηµα είναι ότι οι µετανάστες είναι απαραίτητοι για την ανασυγκρότηση της αµερικανικής εργατικής δύναµης, την ενίσχυση της ανάπτυξης και την επιβίωση του συστήµατος κοινωνικής ασφάλισης. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της αµερικανικής στατιστικής υπηρεσίας, η αγορά εργασίας θα αναπτυχθεί µόλις κατά 0,4% τον χρόνο µέχρι το 2020 και κατά 0,3% µετά το 2030. Τα βασικά αίτια είναι η συνταξιοδότηση της γενιάς του baby boom και η µείωση του ρυθµού των γεννήσεων. Αν όµως δεν υπάρχουν αρκετοί Αµερικανοί για να καλύψουν τις κενές θέσεις, θα το κάνουν οι µετανάστες. Αυτό γίνεται ήδη άλλωστε τα τελευταία χρόνια. Το 2008, ένας στους τρεις εργαζόµενους στην Καλιφόρνια ήταν γεννηµένος στο εξωτερικό.

Οι µετανάστες, τρίτον, βελτιώνουν την ποιότητα της οικονοµίας. Αυτό συµβαίνει τόσο επειδή οι επιχειρήσεις αυξάνουν την παραγωγή τους για να ανταποκριθούν στην αύξηση του πληθυσµού όσο και γιατί οι µετανάστες κατευθύνονται συνήθως σε διαφορετικούς τοµείς από εκείνους που επιλέγουν οι αµερικανοί συνάδελφοί τους. Ολα αυτά τα επιχειρήµατα, πάντως, έχουν ως προϋπόθεση τον έλεγχο της µετανάστευσης ώστε να παραµένει σε λογικά επίπεδα: σε αντίθετη περίπτωση, αν για παράδειγµα αρχίσουν να συρρέουν στην Αµερική δέκα εκατοµµύρια άνθρωποι τον χρόνο, οι θετικές επιπτώσεις θα εξατµιστούν.

LΙΝΚ: http://diastaseis.blogspot.com