Τα ρατσιστικά, ξενοφοβικά, ακροδεξιά κόµµατα έχουν συνήθως ένα κοινό χαρακτηριστικό: ηγέτες που αρνούνται ότι το κόµµα τους είναι ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακροδεξιό… Οπως η Μαρίν Λεπέν.

Για τη µικρότερη από τις τρεις θυγατέρες του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του ιδρυτή του κόµµατος της γαλλικής Ακροδεξιάς, το Εθνικό Μέτωπο είναι ένα «πατριωτικό κόµµα» το οποίο δεν ανήκει ούτε στην Αριστερά ούτε στη Δεξιά.

Και αν, όπως ευρέως αναµένεται, πάρει τον Ιανουάριο την ηγεσία του από τον πατέρα της, θέλει να µετατρέψει το Εθνικό Μέτωπο, από κόµµα διαµαρτυρίας, σε «κόµµα κυβέρνησης». «Ο στόχος όλων των πολιτικών είναι να ασκήσουν εξουσία», λέει στον Τζον Λίτσφιλντ του βρετανικού «Ιντιπέντεντ». «Αν το κόµµα δεν θέλει να κερδίσει, δεν θέλω να είµαι επικεφαλής του».

Ο 82χρονος Λεπέν θα αποσυρθεί τον Ιανουάριο από την προεδρία του Εθνικού Μετώπου και η 42χρονη Μαρίν είναι το φαβορί στην κούρσα για τη διαδοχή του, στην οποία µετέχει και ο υπαρχηγός του κόµµατος, ο 60χρονος Μπρυνό Γκολνίς. Ο Σαρκοζύ, ο οποίος εξελέγη το 2007 χάρη και στις ψήφους του Εθνικού Μετώπου, ανησυχεί. Η πολιτική του κατά των Ροµά έχει προφανώς στόχο τη διείσδυση στους ακροδεξιούς ψηφοφόρους. Οµως µπορεί να αποδειχθεί µπούµερανγκ. Διότι, αν οι ψηφοφόροι θέλουν ακροδεξιές πολιτικές, γιατί να επιλέξουν το «ιµιτασιόν» και όχι το «ορίτζιναλ»; «Ακόµη και ο πρόεδρος Σαρκοζύ φαίνεται να συµφωνεί µαζί µας σ’ έναν αριθµό θεµάτων», τονίζει η Μαρίν.

Η Μαρίν Λεπέν είναι δικηγόρος, ευρωβουλευτής και δηµοτική σύµβουλος στο Ενέν-Μποµόν, κοντά στη Λίλλη. Εχει παντρευτεί και χωρίσει δύο φορές και είναι µητέρα δύο 11χρονων δίδυµων και µιας 12χρονης κόρης. Εχει ταχθεί υπέρ των αµβλώσεων και των δικαιωµάτων των οµοφυλοφίλων, όµως έχει υποστηρίξει επίσης δηµόσια πως τα άλλα κόµµατα θέλουν να «εξισλαµίσουν» τη Γαλλία και πως έχουν σχέδια να εισαγάγουν στη χώρα «τον νόµο της σαρίας». «Μου λέτε ότι µια πολυπολιτισµική χώρα µπορεί να ζήσει ειρηνικά», λέει η γυναίκα που διεκδικεί την ηγεσία της Ακροδεξιάς σε µια χώρα που καυχιόταν ότι είναι «γη ασύλου» για όλους τους κατατρεγµένους. «Δεν πιστεύω πως αυτό µπορεί ποτέ να συµβεί. Οπουδήποτε κοινότητες µε διαφορετικούς πολιτισµούς προσπάθησαν να ζήσουν µαζί στο ίδιο έδαφος, είχαµε τραγωδίες, είχαµε συγκρούσεις», υποστηρίζει. Πιστεύει ότι η λαϊκιστική Ακροδεξιά ευνοείται σήµερα από την Ιστορία, άρα µπορεί να προωθήσει µε ελκυστικό τρόπο τα επιχειρήµατά της υπέρ του έθνους και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της µετανάστευσης και της παγκοσµιοποίησης… «Η Μαρίν είναι εξίσου δηµαγωγός µε τον πατέρα της και ακόµη πιο επικίνδυνη απ’ αυτόν», σχολιάζει ο πολιτικός αναλυτής Αλαίν Ντυαµέλ. «Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν ήθελε µόνο να είναι ένας παίκτης, να αναγνωριστεί, να κάνει επίδειξη. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να κερδίσει και να κυβερνήσει».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από