Ενας στεναγµός ανακούφισης από τον Λευκό Οίκο συνόδευσε τις φετινές εκδηλώσεις για την 11η Σεπτεµβρίου, αφού ο πάστορας Τέρι Τζόουνς δεν πραγµατοποίησε την απειλή του να κάψει το Κοράνι. Ο Μπαράκ Οµπάµα έτεινε χείρα φιλίας στο Ισλάµ, όµως η χώρα του είναι βαθιά διχασµένη.

Οι δύο συγκεντρώσεις που πραγµατοποιήθηκαν µε διαφορά µιας ώρας κοντά στο Σηµείο Μηδέν ήταν το πιο χαρακτηριστικό δείγµα αυτού του διχασµού προχθές. Η ηµέρα πένθους που τα οκτώ προηγούµενα χρόνια ήταν µια στιγµή ανακωχής και εθνικής ενότητας, είχε σηµαδευτεί από το «ισλαµικό ζήτηµα». Στην πρώτη συγκέντρωση οι συγκεντρωθέντες διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ανέγερση του ισλαµικού πολιτιστικού κέντρου λίγες εκατοντάδες µέτρα από εκεί που δέσποζαν έως το 2001 οι Δίδυµοι Πύργοι. Στη διαδήλωση που ακολούθησε, οι συµµετέχοντες υπερασπίστηκαν το όραµα µιας φιλελεύθερης Αµερικής όπου έχουν θέση όλες οι φυλές και όλες οι θρησκείες. Περίπου την ίδια ώρα, ο αµερικανός πρόεδρος δήλωνε από το Πεντάγωνο ότι «οι εµπνευστές της 11ης Σεπτεµβρίου µπορεί να επιχειρήσουν να µας διχάσουν και να µας παρασύρουν σε µια σύγκρουση θρησκειών», διαβεβαιώνοντας ότι «η Αµερική δεν θα κάνει ποτέ πόλεµο µε το Ισλάµ».

Μερικά χιλιάδες χιλιόµετρα βορειότερα, στην Αλάσκα, η Σάρα Πέιλιν διοργάνωσε µια «αντι-11η Σεπτεµβρίου». Η υποψήφια αντιπρόεδρος των Ρεπουµπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2008 και ηγετική φιγούρα της υπερσυντηρητικής Δεξιάς κατηγόρησε τον Οµπάµα για «υποχωρητικότητα» απέναντι στον εχθρό. Ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, του οποίου η κόρη διατύπωσε σαφείς επιφυλάξεις για την κατάσταση της πνευµατικής του υγείας µιλώντας στο «Der Spiegel», έχει γίνει σύµβολο αυτής της υπερσυντηρητικής Δεξιάς και εµπνέει: µια οµάδα σκληροπυρηνικών χριστιανών έσκιζε σελίδες από το Κοράνι έξω από τον Λευκό Οίκο. Αν και δεν ήταν παρά ένα µεµονωµένο περιστατικό, αναλυτές επισηµαίνουν ότι θα µπορούσε να δηµιουργηθεί στις Ηνωµένες Πολιτείες µια τάση, µε τους µιµητές να πολλαπλασιάζονται µε γεωµετρική πρόοδο.

Από το Σανκσβίλ της Πενσυλβάνιας, όπου είχε συντριβεί το αεροσκάφος της United Αirlines πριν από εννέα χρόνια, η Μισέλ Οµπάµα καλούσε τους Αµερικανούς να εµπνευστούν από τη θυσία των επιβατών της µοιραίας πτήσης.

Δίπλα της, η πρώην πρώτη κυρία Λόρα Μπους υπογράµµιζε ότι η Αµερική «δεν πρέπει να είναι διαιρεµένη».

Αλλο Ισλάµ, άλλο Αλ Κάιντα

Αυτά τα λόγια, όπως και η φράση του Μπαράκ Οµπάµα ότι «η τροµοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεµβρίου δεν πραγµατοποιήθηκε από το Ισλάµ αλλά από την Αλ Κάιντα» ακούγονται σε πολλούς κενά περιεχοµένου. Ο αµερικανός πρόεδρος απευθύνεται εξάλλου σε µια χώρα όπου το 25% των πολιτών πιστεύει ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Οµπάµα είναι αναµφίβολα µουσουλµάνος.

«Ελαβα ένα µήνυµα από τον Θεό»

Ο ΤΕΡΙ Τζόουνς, πάστορας µιας µικρής Εκκλησίας βαπτιστών στη Φλόριντα, δεν πραγµατοποίησε τελικά την απειλή του να κάψει αντίτυπα του Κορανίου κατά την επέτειο της 11ης Σεπτεµβρίου. Το θρίλερ των τελευταίων ηµερών που συνοδεύτηκε από πολλά τελεσίγραφα του πάστορα, «συµφωνίες» για την ανέγερση του Ισλαµικού Πολιτιστικού Κέντρου που δεν επιβεβαιώθηκαν από τους ιµάµηδες της Νέας Υόρκης, εκκλήσεις του Λευκού Οίκου και οργισµένες αντιδράσεις στον µουσουλµανικό κόσµο, έληξε προχθές µε την εξής δήλωση του Τζόουνς: «Ελαβα ένα µήνυµα από τον Θεό. Η αποστολή µου εξετελέσθη, αλλά η Αµερική πρέπει να ανοίξει τα µάτια απέναντι στον ισλαµικό κίνδυνο».

Αυτοκριτική από τα ΜΜΕ

Η υπόθεση, πάντως, προκάλεσε και ένα είδος αυτοκριτικής στον αµερικανικό Τύπο. Πριν από δύο χρόνια, µια µικρή οµάδα σκληροπυρηνικών χριστιανών έκανε στο Κάνσας αυτό που απειλούσε ότι θα έκανε ο πάστορας από τη Φλόριντα. Παρά το γεγονός ότι οι δράστες είχαν ειδοποιήσει τηλεοράσεις και εφηµερίδες, στον τόπο της πυράς δεν εµφανίστηκε ούτε ένας δηµοσιογράφος. Πώς ο Τέρι Τζόουνς κατέληξε να γίνει θέµα σε δεκάδες µέσα ενηµέρωσης στις ΗΠΑ µόνο µε την πρόθεση να κάψει το Κοράνι; «Σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός το δηµιουργήσαµε εµείς οι ίδιοι», παραδέχθηκε ο παρουσιαστής ειδήσεων του ΑΒC Κρις Κουόµο. Το δικό τους µερίδιο ευθύνης για τη διαφήµιση που προσέφεραν στον πάστορα ανέλαβαν οι «Νew Υork Τimes» και η «Wall Street Journal». Εντύπωση προκάλεσε σε πολλούς το γεγονός ότι από τα µεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ µόνο το υπερσυντηρητικό Fox δεν έπεσε στην παγίδα του πάστορα, καθώς αφιέρωσε ελάχιστο τηλεοπτικό χρόνο στο θέµα.