Έκλεισαν πριν από λίγοστην Τουρκίαοι κάλπες του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση καιτο οποίο έχει λάβει χαρακτήρα λαϊκής ψήφου εμπιστοσύνης προς τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί για τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών και στις 8 για την υπόλοιπη χώρα, κι έκλεισανστις 4 και στις 5 το απόγευμα- ώρα Ελλάδος-αντίστοιχα. Στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα να μετάσχουν 50 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι.

Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ξεκάθαρη πλειοψηφία για το «ναι», ωστόσο άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν πολύ μικρές διαφορές ανάμεσα στις δύο θέσεις.

Η ψηφοφορία χαρακτηρίζεται ως βαρόμετρο για τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά από οκτώ χρόνια εξουσίας και εν όψει των γενικών εκλογών που θα διεξαχθούν το αργότερο ως τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί η δημοκρατία και να έρθει πιο κοντά η χώρα στις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αντιπολίτευση συμφωνεί ότι το σύνταγμα, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα του 1980, πρέπει να αλλάξει.

Υποστηρίζει ωστόσο ότι κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ΑΚΡ θα έχουν ως αποτέλεσμα να περάσει στα χέρια του ο έλεγχος των δικαστηρίων, τα οποία, μαζί με το στρατό, έχουν αυτοανακηρυχθεί σε «προστάτες του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους».