Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα οδηγηθεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε, και τρία μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, με την κατηγορία της «αμέλειας» στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Το «πράσινο φως» για την παραπομπή τους έδωσε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της «έκθεσης Αλήθεια» που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Η έκθεση υπογραμμίζει την εξαιρετικά μεγάλη αμέλεια των βασικών πολιτικών ηγετών της χώρας καθώς και τραπεζιτών της εποχής της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας, που οδήγησαν τη νήσο σε μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, τα μέλη της κυβέρνησης του Χάαρντε «δεν είχαν τη δύναμη και τη θέληση» να επιβάλουν όρια στο οικονομικό σύστημα.

Στην 274 σελίδων έκθεσή της, η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι, εκτός του πρώην πρωθυπουργού, στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να οδηγηθούν και τρεις πρώην υπουργοί: ο Οικονομικών Αρνι Μάτιενσεν, ο υπουργός Εμπορίου Μπιοργκβίν Σίγκουρντσον και η Σόλρουν Γισλαντότιρ, υπουργός Εξωτερικών.

Η επιτροπή, τα μέλη της οποίας ήταν διχασμένα για τη στάση που θα έπρεπε να τηρήσουν, αποφάνθηκε τελικά ότι οι υπουργοί επέδειξαν αμέλεια και ζητά «να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο».

Αύριο το Κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν εισαγγελέα, καθώς και δικαστές που θα αποτελέσουν τη σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

Οι ποινές του Δικαστηρίου μπορεί να κυμανθούν από την επιβολή προστίμων μέχρι και φυλάκιση δύο ετών.

«Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών ανδρών, του κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ανέφερε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.