Τo βαρύ φορτίο της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου (με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις μειώσεις συντάξεων), την αντιμετώπιση της ανεργίας, τις νέες ανατροπές στα εργασιακά (όπως απαιτεί η τρόικα) μαζί με την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (12 δισ. ετησίως) αλλά και των ελλειμμάτων των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων καλείται να «σηκώσει» η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας.
Εξάλλου πρόσθετα έσοδα υπολογίζουν να εισπράξουν τα ασφαλιστικά ταμεία και από τη ρύθμιση των χρεών ύψους 15 δισ. ευρώ (η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου). Οσοι μπουν στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση χρεών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν έκπτωση μέχρι και 80% στα πρόσθετα τέλη. Παράλληλα από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων- που ήδη εφαρμόζει το ΙΚΑ πιλοτικά και θα αρχίσει να εφαρμόζει ο ΟΑΕΕ πανελλαδικά από τις 15 Οκτωβρίου- το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την εξοικονόμηση πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ωστόσο έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 θα ληφθούν «διορθωτικά» μέτρα στο Ασφαλιστικό, ανάλογα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών. «Αντίβαρα» στις ανατροπές θα είναι οι αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης (σ.σ.: νέο καθεστώς αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης με δυνατότητα εξαγοράς ή αναγνώρισης έως 4 ετών πλασματικού χρόνου για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011).

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Οι αλλαγές που έρχονται από το 2011 είναι οι εξής: Αύξηση από την 1/1/2011 των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους και όσες δεν θεμελιώνουν έως το τέλος του 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα (όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα, συνταξιοδοτούνται όποτε το αποφασίσουν ακολουθώντας το όριο ηλικίας που ισχύει έως το 2010). Η αύξηση των ορίων ολοκληρώνεται, στα περισσότερα Ταμεία, το 2015.

«Ανακαθορισμός» των συντάξεων έως τα τέλη Ιουνίου του 2011 με νέο νόμο, με στόχο τη διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του Ασφαλιστικού. Ο δημοσιονομικός περιορισμός που τίθεται είναι «να μην αυξηθεί η δαπάνη για τις πληρωμές συντάξεων πάνω από 2,5% έως το 2060 (δηλαδή να μην ξεπεράσει το 9% από το 6,5% του ΑΕΠ) και την όποια διαφορά προκύψει θα κληθούν να την «καλύψουν» με νέες περικοπές οι ασφαλισμένοι. Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων (εφαρμογή της αναλογικής σύνταξης) για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2015. Το μέτρο θα φέρει μικρές μειώσεις τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος, για όσους δηλαδή είναι ήδη ασφαλισμένοι, και πολύ μεγαλύτερες μειώσεις για όσους ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1/1/2011 (σε αυτή την περίπτωση ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται με συντελεστές αναπλήρωσης 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης έως 1,5% για 39- 50 έτη ασφάλισης).

Βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (νέοι συντελεστές) για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση και υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1/1/2011. Οι νέοι συντελεστές, ωστόσο, μπορεί να μεταβάλλονται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις και ανάλογα με την κατάσταση των Ταμείων.

Ενταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 1/1/2011.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: Μαζί με άλλα μέτρα για τα εργασιακά- που ήδη νομοθετήθηκαν- όπως είναι η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, η μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, η μείωση της αμοιβής των υπερωριών και τα ελαστικά ωράρια, έρχεται και το μέτρο-φωτιά της υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμφωνιών έναντι των άλλων συμβάσεων (των κλαδικών ή ακόμη και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας). Μαζί με το μέτρο αυτό προωθείται και νέο καθεστώς για τη διαιτησία, καθώς και η κατάργηση της επέκτασης (με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων) των συμβάσεων εργασίας σε όσους εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας): Εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται από το υπουργείο Εργασίας η κατάθεση σχεδίου νόμου που αναβαθμίζει το ΣΕΠΕ σε ένα «πολυδύναμο» ελεγκτικό, συμφιλιωτικό και ενημερωτικό σώμα «Ράμπο», έναν Εθνικό Φορέα Ελέγχου της αγοράς εργασίας και ασφάλισης με κύριο στόχο τα 12 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην εισφοροδιαφυγή ή ορθότερα την εισφοροαποφυγή, αφού ένα σημαντικό κομμάτι της οφείλεται στη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.