Θέση μάχης στη σκακιέρα συγχωνεύσεων και εξαγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει η Εθνική, οχυρώνοντας την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας με 2,8 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και πώληση ποσοστού έως 20% της Finansbank έως το τέλος του έτους.


Αν προστεθούν μάλιστα και τα 450 εκατ. ευρώ που άντλησε πρόσφατα η τράπεζα μέσω ομολόγων διαμορφώνεται ένα οπλοστάσιο ρευστότητας 3,250 δισ. ευρώ το οποίο της επιτρέπει να κινηθεί επιθετικά έναντι των εξελίξεων που κυοφορούνται στην τραπεζική αγορά.

«Το προτεινόμενο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι απόδειξη της βελτίωσης του κλίματος για την ΕΤΕ και την Ελλάδα και μπορεί να αποδειχθεί σημαντικός σταθμός στη διαδικασία οικονομικής προσαρμογής της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος της τράπεζας Β. Ράπανος. Ορόσημο για την Εθνική χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Α. Ταμβακάκης, σημειώνοντας πως «ενισχύει αποφασιστικά την κεφαλαιακή της βάση, επιτρέποντας στον Ομιλο να προετοιμαστεί έγκαιρα για να αντιμετωπίσει τη νέα μακροοικονομική συγκυρία στην κύρια αγορά όπου δραστηριοποιείται πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου».

Πηγές της Εθνικής πάντως έλεγαν χθες στα «ΝΕΑ» ότι πίσω από την κίνηση της Εθνικής δεν κρύβεται επί του παρόντος κάποια εξαγορά αλλά η ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας.

Αποστάσεις ασφαλείας

Πράγματι με τις δύο αυτές κινήσεις, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Τier 1 ενισχύεται στο 14,6%, που συνιστά το υψηλότερο σημείο μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, διαμορφώνοντας αποστάσεις ασφαλείας ακόμα και στα πλέον ακραία σενάρια αντοχής του τραπεζικού συστήματος. Συνέδεαν παράλληλα τις αποφάσεις με την επιλογή εξαγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας μέσω προνομιούχων μετοχών αξίας 350 εκατ. ευρώ, που μπλοκάρει τη δυνατότητα διανομής μερίσματος στους μετόχους αποδυναμώνοντας την ελκυστικότητα της μετοχής της.

Χθες η τιμή της μετοχής της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 7,14% στα 10,40 ευρώ, καθώς στην αγορά είχαν διαρρεύσει φήμες περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε χαμηλή τιμή. Η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ορίστηκε στα 5,2 ευρώ και η προτεινόμενη αναλογία διαμορφώνεται σε μία νέα μετοχή για κάθε πέντε παλαιές. Εγγυητές κάλυψης της έκδοσης ορίστηκαν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse, Deutsche Βank, Goldman Sachs, Μorgan Stanley και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η κίνηση της Εθνικής έδωσε λαβή για νέο γύρο σεναρίων συγχωνεύσεων στην τραπεζική αγορά. Οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζιτών έχουν πάρει φωτιά και οι απευθείας συζητήσεις Γ. Κωστόπουλου και Σπ. Λάτση αναζωπύρωσαν τις τελευταίες ημέρες τα σενάρια συγχώνευσης της Αlpha με τη Εurobank τα οποία συνοδεύτηκαν από σενάρια προσέγγισης Εθνικής και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώνονται από τις εμπλεκόμενες τράπεζες, πηγές των οποίων όμως κάθε άλλο παρά διαψεύδουν ότι «όλοι ψάχνονται και όλοι συζητούν με όλους», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σε εκκρεμότητα παραμένει άλλωστε η πρόταση εξαγοράς της συμμετοχής του Δημοσίου σε Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι 701 εκατ. ευρώ, ενώ το «παιχνίδι» της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να ζεστάνει και η έκθεση των συμβούλων Lazard, ΗSΒC και Deutsche Βank που παραδίδεται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Με φόντο τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση του δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, οι διεθνείς σύμβουλοι παραδίδουν σήμερα το προσχέδιο της έκθεσής τους με εναλλακτικές στρατηγικές επιλογές για την αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες.

Στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται αποτίμηση των συμμετοχών του Δημοσίου σε ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ούτε γίνεται αξιολόγηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς. Οι δύο αυτές διαστάσεις θα αποτυπώνονται στην τελική έκθεση που θα παραδοθεί από τους συμβούλους στα τέλη του μήνα. Επί του παρόντος το προσχέδιο περιορίζεται σε καταγραφή των πιθανών συνενώσεων και των αποτελεσμάτων που θα επέφεραν στην τραπεζική αγορά. Μεταξύ των διαφόρων σεναρίων και η πρόταση του διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕΤ.Τ.- Αττικής- Ταμείου Παρακαταθηκών, αλλά και το σενάριο για απορρόφηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Εθνική.

ΜΕ ΤΑ 450 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

που άντλησε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα μέσω ομολόγων διαμορφώνεται ένα οπλοστάσιο ρευστότητας 3,250 δισ. ευρώ