Στις 7 Νοεµβρίου κρίνεται η τύχη και το µέλλον της διοικητικής µεταρρύθµισης της χώρας και θα χάσουν όσοι επενδύουν στην πολιτική κερδοσκοπία και στη µικροκοµµατική συνθηµατολογία, υποστηρίζει ο νοµάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος είναι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Οµως, παράλληλα, επισηµαίνει ότι θα τον βρει απέναντί της η κάθε µορφή εξουσίας που θα αντιστέκεται στην αποκέντρωση.


1 Η χωρίς καµιά αντίρρηση απόφαση επιλογής σας ως υποψήφιου περιφερειάρχη σάς διευκολύνει;

Είναι σηµαντικό και φυσικά τιµητικό, σε µια κρίσιµη αναµέτρηση να εξασφαλίζεις την εµπιστοσύνη του πολιτικού σου χώρου, ως αναγνώριση της πορείας και του έργου σου.

2 «Εύκολες» οι εκλογές στο Νότιο Αιγαίο µε δεδοµένη την υπεροχή του ΠΑΣΟΚ;

Καµιά εκλογική αναµέτρηση δεν είναι εύκολη και κανένας δεν δικαιούται να προδικάζει την κρίση των πολιτών.

3 Πού θα κριθεί κυρίως η µάχη;

Στην αλήθεια και τη συνέπεια των λόγων και της στάσης που τήρησε ο καθένας στην υπόθεση «Καλλικράτης». Εµείς πιστέψαµε εξ αρχής στη βαθιά αυτή τοµή, όταν άλλοι τη φοβήθηκαν, την πολέµησαν και την αρνήθηκαν.

4 Δύσκολη για να διοικηθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου…

Αυτή ήταν και η µεγάλη πρόκληση που είχαµε να αντιµετωπίσουµε όταν συνδιαµορφώναµε το πλαίσιο για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Να αγγίξει η µεταρρύθµιση κάθε νησιώτη, κάθε γωνιά αυτής της δύσκολης περιοχής. Εχουµε ένα στοίχηµα να κερδίσουµε και είµαι βέβαιος ότι θα πετύχουµε.

5 Βοηθά ότι υπηρετήσατε ως νοµάρχης Δωδεκανήσου και παλαιότερα ως γενικός γραµµατέας του υπουργείου Αιγαίου;

Η εµπειρία ήλθε υπηρετώντας τις δεκάδες αυτές µικρές κοινωνίες και είχα τη δυνατότητα να προσφέρω και να συνειδητοποιήσω τις πραγµατικές ανάγκες των νησιών του Αιγαίου. 6 Ο «Καλλικράτης» θα δώσει λύση σε χρονίζοντα προβλήµατα των νησιών;

Ενας από τους στόχους που θέσαµε στη µακρά διαβούλευση για τον «Καλλικράτη» ήταν να πείσουµε το κέντρο να µη φορέσει στα νησιά το ίδιο κοστούµι µε την ηπειρωτική Ελλάδα. Καταφέραµε να υιοθετηθούν θέσεις και προτάσεις που θα συµβάλουν στην επίλυση των προβληµάτων.

7 Η πολυνησιωτικότητα προκαλεί προβλήµατα στην εφαρµογή προγραµµάτων ανάπτυξης;

Σίγουρα ναι, όµως αυτό που θεωρείται µειονέκτηµα πρέπει και µπορεί να γίνει πλεονέκτηµα µε σχέδιο, πρόγραµµα και κυρίως µε τη συνεργασία των δύο βαθµών Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών δυνάµεων κάθε τόπου. 8 Το σηµαντικότερο πρόβληµα στο Νότιο Αιγαίο;

Πολλά, όπως η έλλειψη οικονοµικής συνοχής, ως αποτέλεσµα των διαφορετικών ρυθµών ανάπτυξης, η προσπελασιµότητα, η υγεία κ.λπ.

9 Δωδεκάνησος και Κυκλάδες µπορούν να «συνυπάρξουν» σε επίπεδο ανάπτυξης;

Μα το κάναµε όλα αυτά τα χρόνια, αφού ανήκαµε στην ίδια διοικητική περιφέρεια. Τώρα µε τον «Καλλικράτη» έχουµε την ευκαιρία να λειτουργήσουµε σαν ένας «τόπος» µε κοινά προβλήµατα, κοινές ανησυχίες και ίδιες στοχεύσεις.

10 Αργησε η Ελλάδα στην εφαρµογή της εκλογής αιρετής διοίκησης στην περιφέρεια…

Χρειάστηκε τελικά τόλµη και διορατικότητα, στοιχεία που – ευτυχώς – χαρακτηρίζουν τη σηµερινή κυβέρνηση.

11 Νέος ο θεσµός. Θα δοθούν, όµως, οι απαραίτητοι πόροι;

Χρειάστηκε να δοθούν µάχες, συνδικαλιστικές και θεσµικές µέσα από την ΕΝΑΕ, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιµότητα του νέου θεσµού.

12 «Μικρή κυβέρνηση» η περιφέρεια. Θα έρθετε και σε ρήξη µε την κεντρική κυβέρνηση εάν χρειαστεί;

Θα πράξω ό,τι είναι απαραίτητο προκειµένου να προασπιστώ τα συµφέροντα των νησιωτών. Κάθε µορφή κεντρικής εξουσίας που θα αντιστέκεται στην αποκέντρωση, θα µας βρίσκει απέναντί της. 13 Οι εκλογές του Νοεµβρίου κρίνουν και την τύχη της κυβέρνησης;

Στις 7 Νοεµβρίου κρίνεται η τύχη και το µέλλον της διοικητικής µεταρρύθµισης. Οσοι επενδύουν στην πολιτική κερδοσκοπία και στη µικροκοµµατική συνθηµατολογία, θα χάσουν.

14 Το χρώµα στον χάρτη των Περιφερειών θα θεωρηθεί αποδοκιµασία ή επιδοκιµασία της κυβερνητικής πολιτικής;

Οσοι βιάζονται να µετρήσουν τις κοµµατικές τους επιδόσεις, θα χρειαστεί να περιµένουν πολύ. Τώρα είναι η ώρα της Αυτοδιοίκησης.

15 Στις κάλπες θα «µπει» και το Μνηµόνιο;

Προσωπικά εύχοµαι και πιστεύω από τις κάλπες να αναδειχθούν αυτοί που πίστεψαν στον θεσµό, έχουν όρεξη για δουλειά και βάζουν πάνω απ’ όλα το συµφέρον του τόπου.

16 Θα επιδιώξετε συνεργασία και µε άλλες πολιτικές δυνάµεις στο Νότιο Αιγαίο;

Δεν µπορεί να υπηρετηθεί διαφορετικά αυτός ο θεσµός. Το κάλεσµα γίνεται χωρίς όρους και προαπαιτούµενα.

17 Η επιλογή των δύο αντιπεριφερειαρχών θα γίνει από εσάς;

Θα σεβαστώ τις εσωκοµµατικές διαδικασίες, θα διεκδικήσω όµως να γίνει σεβαστή και η προσωπική µου άποψη.

18 Μεγαλύτερη συµµετοχή γυναικών στο ψηφοδέλτιό σας;

Φυσικά. Πιστεύω στη δύναµη και την ευαισθησία της γυναίκας. Τις εµπιστεύθηκα σε καίρια πόστα ως νοµάρχης και µε δικαίωσαν. 19 Πού θα στηρίξετε τον προεκλογικό σας αγώνα;

Στην αλήθεια των λόγων µας και στην πίστη µας για το νέο και καινοτόµο που έρχεται στην Αυτοδιοίκηση.

20 Θα προλάβετε να επισκεφθείτε όλα τα νησιά;

Φυσικά, ακόµα και µε βάρκα. Θα αφουγκραστούµε τη φωνή και την αγωνία κάθε Δωδεκανήσιου και κάθε Κυκλαδίτη.