Σε περίοδο λιτότητας εισέρχονται οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης υπό την πίεση της UΕFΑ, που απαιτεί την άµεση µείωση των ελλειµµάτων τους και την οικονοµική ανεξαρτητοποίησή τους.


Οι οικονοµολόγοι το βλέπουν ως βίαιη προσαρµογή στη νέα οικονοµική πραγµατικότητα.

Ο πρόεδρος της UΕFΑ Μισέλ Πλατινί ως το τέλος της απόλυτης αναρχίας.

Γεγονός είναι πως οι σύλλογοι έπαψαν να δαπανούν (δανεικές) περιουσίες για αγορά παικτών. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

«Για πολλά χρόνια βρισκόµασταν σε πλήρη αναρχία.

Οι ίδιοι οι σύλλογοι ζήτησαν να µπουν κανόνες, γιατί γνώριζαν πως δεν µπορούν να συνεχίσουν έτσι. Βλέπουµε ήδη πως οι σύλλογοι δαπανούν λιγότερα προσβλέποντας στην ισορροπία των οικονοµικών τους», δήλωσε πριν από µερικές ηµέρες ο Μισέλ Πλατινί.

Οι κανόνες του οικονοµικού «ευ αγωνίζεσθαι» θα αρχίσουν να εφαρµόζονται από την επόµενη σεζόν.

Στους ιδιοκτήτες των συλλόγων θα επιτρέπεται να ενισχύουν τις οµάδες τους µε ποσό µέχρι 15 εκατ. ευρώ τη σεζόν έως το 2015 και σταδιακά αυτό θα µειωθεί στα 10 εκατ. ευρώ µέχρι το 2018. Ταυτόχρονα τα χρήµατα δεν θα θεωρούνται δάνεια αλλά προσφορές, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν να µετατραπούν αργότερα σε µετοχές. Οι οµάδες πρέπει να δαπανούν σύµφωνα µε τα έσοδά τους. Αν τα χρέη τους παραµείνουν υπέρογκα τα επόµενα χρόνια, τότε δεν θα µπορούν να συµµετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η νέα πραγµατικότητα οδήγησε στη µείωση των δαπανών για µεταγραφές παικτών κατά 40% στα µεγαλύτερα πρωταθλήµατα της Ευρώπης.

Σύµφωνα µε την Deloitte, οι σύλλογοι της αγγλικής Πρέµιερ Λιγκ ξόδεψαν στη θερινή µεταγραφική περίοδο περίπου 350 εκατ. στερλίνες (424 εκατ. ευρώ), 22% λιγότερα σε σχέση µε πέρυσι. Από τα χρήµατα αυτά, το ένα τρίτο δόθηκε από τη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι τα λιγότερα χρήµατα που δόθηκαν από αγγλικές οµάδες για µεταγραφές την τελευταία τετραετία και έρχονται σε συνέχεια των µόλις 30 εκατ. στερλινών που δαπανήθηκαν για αγορά παικτών τον χειµώνα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ.

Αναλυτές της Deloitte εκτιµούν πως οι εποχές των παχιών αγελάδων στις µεταγραφές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Τα 94 εκατ. ευρώ που έδωσε πέρυσι η Ρεάλ Μαδρίτης για τον Κριστιάνο Ρονάλντο από το σύνολο των 265 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για µεταγραφές την ίδια σεζόν θα αναφέρονται πλέον ως ορόσηµο µίας άλλης εποχής.

ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ

Το µαύρο πρόβατο της UΕFΑ, η Τσέλσι του Ρόµαν Αµπράµοβιτς, που δαπανούσε πακτωλούς χρηµάτων για ενίσχυση του ρόστερ της, είναι από τις πρώτες οµάδες που προσαρµόστηκαν στη νέα πραγµατικότητα. Φέτος όχι µόνο δεν δαπάνησε πολλά χρήµατα στις µεταγραφές, αλλά µείωσε κατά 25 εκατ. ευρώ το µπάτζετ διώχνοντας παίκτες όπως τον Μίχαελ Μπάλακ που είχαν µεγάλα συµβόλαια.

Κοντά της οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ που πληρώνουν πολλά εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους καλύπτοντας τα δάνεια που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες τους.

Σύντοµα η Πρέµιερ Λιγκ δεν θα θεωρείται κορυφαίος προορι σµός για τα αστέρια της µπάλας. Η αύξηση στο 50% της φορολογίας µεγάλου εισοδήµατος, η εξασθένηση της στερλίνας έναντι του ευρώ και το κλείσιµο της στρόφιγγας των δανείων από τις τράπεζες µοιάζουν µε βρωµόνερα πάνω στο λούστρο του πλουσιότερου πρωταθλήµατος του κόσµου.

Η ΝΕΟΠΛΟΥΤΗ

Η µόνη αγγλική οµάδα που αντιστέκεται προς το παρόν είναι η Μάντσεστερ Σίτι. Χρησιµοποιώντας τα πετροδόλαρα του Σεΐχη Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, οι «Πολίτες» δαπάνησαν 150 εκατ. ευρώ για αγορά παικτών φτάνοντας την τελευταία διετία στα 430 εκατ. ευρώ που έδωσαν για µεταγραφές. Ακόµα κι αν η Σίτι κατακτήσει τον τίτλο στην Αγγλία κινδυνεύει να µην αγωνιστεί τα επόµενα χρόνια στην Ευρώπη, καθώς το χρέος της φτάνει τα 112 εκατ. ευρώ που είναι το δεύτερο µεγαλύτερο που έχει ανακοινωθεί στην ιστορία της Πρέµιερ Λιγκ.

Τον Φεβρουάριο η UΕFΑ έκανε γνωστό πως οι δανειακές υποχρεώσεις 18 οµάδων της Πρέµιερ Λιγκ έφταναν το 2008 τα 3,8 δισ. ευρώ, περίπου τέσσερις φορές περισσότερα από τα χρέη των ισπανικών οµάδων που φτάνουν τα 978 εκατ. ευρώ.

ΦΡΕΝΟ

Το οικονοµικό «ευ αγωνίζεσθαι» θα αρχίσει να εφαρµόζεται την επόµενη σεζόν. Στους ιδιοκτήτες θα επιτρέπεται να ενισχύουν τις οµάδες τους µε ποσό µέχρι 15 εκατ. ευρώ µέχρι το 2015 και σταδιακά αυτό θα µειωθεί στα 10 εκατ. µέχρι το 2018.

Ακριβές µεταγραφές, µε γυναικείο άρωµα


«ΟΙ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ είναι σαν τα πεπόνια. Απ’ έξω φαίνονται ωραία αλλά πολλές φορές αποδεικνύονται άνοστα». Το… πεπόνι στο οποίο αναφέρεται στην προκειµένη περίπτωση ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο Ζλάταν Ιµπραΐµοβιτς. Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει βασιλιάς στο Καµπ Νου, στη θέση του Λίο Μέσι.

Στην πλειονότητά τους οι µετακινήσεις σπουδαίων ποδοσφαιριστών όπως αυτή του Ιµπραΐµοβιτς στη Μίλαν δεν έχουν άµεση σχέση µε το ποδόσφαιρο. Ο «Ιµπρα» για παράδειγµα δεν είχε καµία επαφή µε τον «φιλόσοφο» – όπως τον αποκαλεί χαρακτηριστικά – Γκουαρντιόλα.

Ο σπουδαίος Ζινεντίν Ζιντάν έφυγε από τη Γιουβέντους για τη Ρεάλ ύστερα από απαίτηση της ισπανικής καταγωγής συζύγου του, εξοργίζοντας τον αείµνηστο Τζιάνι Ανιέλι που του φώναξε: «Τελικά ποιος φοράει τα παντελόνια στο σπίτι σου;». Η ακριβότερη µεταγραφή όλων των εποχών, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πήγε επίσης στη Ρεάλ Μαδρίτης ύστερα από πιέσεις που δέχθηκε από τη µητέρα του. Γυναικείες πιέσεις δέχθηκε και ο Χαβιέ Μασεράνο για να εγκαταλείψει το Ανφιλντ και τη Λίβερπουλ για τη Μπαρτσελόνα. Ο Ροναλντίνιο έφυγε από την Μπαρτσελόνα γιατί σύχναζε περισσότερο στα µπαράκια παρά στο Καµπ Νου. Ο Μπαλοτέλι βαρέθηκε να ακούει ρατσιστικά συνθήµατα από τους ίδιους τους οπαδούς της οµάδας του Ιντερ και ανέβηκε στο Μάντσεστερ και τη Σίτι.

Είναι αποδεδειγµένο επίσης πως τα χρήµατα δεν αντιστοιχούν στην πραγµατική αξία των παικτών, ενώ σπουδαίοι ποδοσφαιριστές δεν αποδίδουν το ίδιο σε διαφορετικό περιβάλλον. Για παράδειγµα, το ανερχόµενο αστέρι Μπεµπέ που πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για 8,5 εκατ. ευρώ κόστιζε τον Ιανουάριο 150.000

ευρώ και κανείς δεν τον ήθελε! Οπότε καταλήγουµε πως ο Γκουαρντιόλα έχει απόλυτο δίκιο όταν µιλάει για πεπόνια…