Οι Ελληνες προσπαθούν να κρατηθούν γερά στον Ολυµπιακό, παρά το γεγονός ότι από τις 14 µεταγραφές που έγιναν το καλοκαίρι, οι 13 ήταν ξένοι!


Το µοναδικό Ελληνόπουλο, ο Τάσος Παπάζογλου, υπέγραψε συµβόλαιο, όµως συνεχίζει δανεικός στον Πανσερραϊκό για έναν χρόνο. Στο πρώτο παιχνίδι του Ολυµπιακού στο πρωτάθληµα µε τον Ηρακλή, ο Ερνέστο Βαλβέρδε κράτησε τις ισορροπίες. Στην ενδεκάδα βρέθηκαν πέντε Ελληνες – Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος, Φετφατζίδης, Μήτρογλου – και έξι αλλοδαποί – Μοντέστο (Γάλλος), Χολέµπας (Γερµανός), Ντουντού (Βραζιλιάνος), Ουρτάδο (Ισπανός), Ριέρα (Ισπανός), Φουστέρ (Ισπανός). Η αναλογία αυτή χάθηκε στο δεύτερο ηµίχρονο, όταν µπήκε ο Πάντελιτς αντί του Μήτρογλου. Οι Ελληνες έµειναν τέσσερις και οι αλλοδαποί έγιναν εφτά. Αυτή θα είναι – κατά κύριο λόγο – η αναλογία στην «ερυθρόλευκη» ενδεκάδα στους αγώνες του πρωταθλήµατος. Εκτός και αν ο Βαλβέρδε κάνει την έκπληξη, όπως έγινε στην πρεµιέρα µε τη χρησιµοποίηση του Φετφατζίδη στη θέση του δεξιού µεσοεπιθετικού αντί του Ρόµενταλ.

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

Οπως και να έχει, της αµύνης τα παιδιά είναι τα περισσότερα Ελληνόπουλα: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Α. Παπαδόπουλος. Τρεις στους πέντε. Η πλειονότητα των Ελλήνων θα χαθεί αν ο Βαλβέρδε εµπιστευτεί τη θέση τού τερµατοφύλακα στον Ισπανό Πάρντο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έκανε τον Ολυµπιακό πρωταθλητή στις µεταγραφές. Μαζεύτηκαν πολλά αστέρια, όµως ήταν θαµπά κόντρα στον Ηρακλή. Ο Βαλβέρδε καλείται λοιπόν να αξιοποιήσει µε τον καλύτερο τρόπο τις µεταγραφές που πραγµατοποίησε ο νέος ιδιοκτήτης της πειραϊκής ΠΑΕ. Το καλό για τον προπονητή του Ολυµπιακού είναι ότι οι τρεις αγωνίζονται δανεικοί. Ο Επστάιν στην Κέρκυρα και οι Σουµπίνιο, Παπάζογλου στον Πανσερραϊκό.

Οι υπόλοιπες 11 µεταγραφές δεν είναι όλες πρώτης γραµµής. Για παράδειγµα, ο ούγγρος γκολκίπερ Μπάλας Μέγερι είναι κατά σειρά τρίτος µετά τους Νικοπολίδη, Πάρντο. Ο βέλγος µεσοεπιθετικός Κέβιν Μιραλάς (δανεικός από τη Σεντ Ετιέν), ο γάλλος στόπερ Φρανσουά Μοντέστο και ο Γερµανός Χοσέ Χολέµπας (η µοναδική µεταγραφή του πρώην τεχνικού Εβαλντ Λίνεν) θα είναι εναλλακτικές λύσεις.

Ακόµα και οι επτά βεντέτες, Αλµερτ Ριέρα, Μάρκο Πάντελιτς, Αριελ Ιµπαγάσα, Ντένις Ρόµενταλ, Μοϊσές Ουρτάδο, Νταβίντ Φουστέρ, Κρίστιαν Νέµεθ, δεν θα µπορέσουν να παίξουν µαζί στην ενδεκάδα, ακόµα και εάν είναι… ταχυδακτυλουργός ο Βαλβέρδε! Οµως και πάλι ένας – δύο θα περισσεύουν.

Από το ρόστερ της περασµένης περιόδου έµειναν µόνο 11 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι έξι είναι Ελληνες: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Γκαλίτσιος, Α. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαδόπουλος, Μήτρογλου. Και οι πέντε ξένοι: Πάρντο, Μέλµπεργκ, Ρ. Μπράβο, Ντουντού, Ζαϊρί.

Με τους 11 παλιούς, τους 11 νεοαποκτηθέντες και τους 2 από την οµάδα των νέων του συλλόγου Φετφατζίδη, Ποτουρίδη, ολοκληρώθηκε το ρόστερ των 24 ποδοσφαιριστών. Είναι ο µαγικός αριθµός που ήθελε ο βάσκος τεχνικός για να δουλέψει στις εγκαταστάσεις του Ρέντη. ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ

Τα πέντε Ελληνόπουλα που έφυγαν από τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, δεν εντάσσονται στο πλάνο των εκκαθαρίσεων. Οι Κατσικογιάννης, Σοϊλέδης, Βαλεριάνος, Νικλητσιώτης, Βασιλόγιαννης δόθηκαν σε άλλες οµάδες υπό µορφή δανεισµού για τη νέα αγωνιστική περίοδο µε σκοπό να ψηθούν. Αυτός είναι ο στόχος της διοίκησης. Να γυρίσουν καλύτεροι στην πρώτη οµάδα.

Μάλιστα ο Βαγγέλης Μαρινάκης θεώρησε σκόπιµο να µιλήσει στους νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο ιδιοκτήτης της πειραϊκής εταιρείας τόνισε ότι η διοίκηση τους πιστεύει, αλλά στην παρούσα φάση είναι προτιµότερο να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους σε άλλους συλλόγους. Ουσιαστικά θα δώσουν εξετάσεις και θα παρακολουθούνται από τους υπευθύνους του Ολυµπιακού. Και οι πέντε θα ήταν αδύνατον να πάρουν ευκαιρίες από τον Βαλβέρδε.

Ακόµα και ο Βραζιλιάνος Βάντερσον, ο οποίος υπέγραψε επαγγελµατικό συµβόλαιο και προοριζόταν επί Κόκκαλη στην πρώτη οµάδα, έµεινε τελικά στην οµάδα των νέων υπό τις οδηγίες του Αλέξη Αλεξανδρή. # 1,9 εκατ.

Το συµβόλαιο του Αλµπερτ Ριέρα που είναι πλέον ο ακριβότερος παίκτης των «ερυθρολεύκων» # 50.000

Οι ετήσιες απολαβές του νεαρού Γιάννη Ποτουρίδη. Είναι ασφαλώς το χαµηλότερο συµβόλαιο στον Ολυµπιακό # 2,2 εκατ.

Τα χρήµατα που έβαλε στο ταµείο της η πειραϊκή οµάδα από τη µεταγραφή του Κυριάκου Παπαδόπουλου στη γερµανική Σάλκε # 1,5 εκατ.

Οι ετήσιες απολαβές του Εντσο Μαρέσκα από τις οποίες…

απαλλάχθηκε ο Ολυµπιακός. Αλλες # 700.000 τον χρόνο έπαιρνε ο Οσκαρ

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ…

Οι επτά ακριβοπληρωµένες βεντέτες δεν θα µπορέσουν να παίξουν µαζί στην ενδεκάδα, ακόµα και εάν είναι…

ταχυδακτυλουργός ο Βαλβέρδε

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Οι πιτσιρικάδες θα δώσουν εξετάσεις στις οµάδες που δόθηκαν δανεικοί και θα παρακολουθούνται. Η διοίκηση τους πιστεύει

Ανοίγει η ψαλίδα και στις αµοιβές


Οι Ελληνες είναι ριγµένοι και στα συµβόλαια. Το υψηλότερο συµβόλαιο έχει ο Αλµπερτ Ριέρα µε ετήσιες αποδοχές 2,2 εκατ. ευρώ.


Ο Ισπανός ξεπέρασε και τον Βραζιλιάνο Ντουντού, ο οποίος ήταν µακράν πρώτος µε ετήσιες απολαβές 1,9 εκατ. ευρώ. Το πιο χαµηλό συµβόλαιο έχει ο Γιάννης Ποτουρίδης (50.000 ευρώ τον χρόνο). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κορυφαίος σε απόδοση παίκτης του Ολυµπιακού στην πρεµιέρα του πρωταθλήµατος στο Καταυντζόγλειο Γιάννης Φετφατζίδης αµείβεται µε 80.000 ευρώ ετησίως. Σύµφωνα λοιπόν µε την απόδοση που είχαν κόντρα στον Ηρακλή, ο µικρός «Φέτφα»… ντύθηκε Ριέρα και ο ισπανός αριστερός µεσοεπιθετικός δεν δικαίωσε την υψηλή αµοιβή του. Ασφαλώς είναι πολύ νωρίς για να βγουν συµπεράσµατα σε ό,τι αφορά τον δείκτη απόδοσης κάθε ποδοσφαιριστή. Ολοι θα κριθούν σε βάθος χρόνου και θα αποδειχθεί ποιοι αξίζουν ή όχι να έχουν χρυσά συµβόλαια και ποιοι ποδοσφαιριστές µε χαµηλά συµβόλαια θα πάρουν µπόνους από τη διοίκηση. Πάντως θεωρείται αδύνατον ο καλύτερος έλληνας ποδοσφαιριστής να φθάσει ποτέ τα χρήµατα που εισπράττουν οι βεντέτες που πηγαίνουν στον Ολυµπιακό για να κάνουν τη διαφορά.

Για να επιστρέψουµε στα αγωνιστικά, οι «ερυθρόλευκοι» πέρα από τους παίκτες µε ακριβά συµβόλαια που δεν απέδιδαν, έδειξαν την έξοδο (µε το αζηµίωτο φυσικά) και σε παίκτες πρώτης γραµµής όπως οι Ντιόγκο, Ντάρµπισιρ, Λεονάρντο οι οποίοι δόθηκαν δανεικοί σε Φλαµένγκο, Μπέρµιγχαµ, Ιντερνασιονάλ Πόρτο Αλέγκρε, αντίστοιχα. Οι δύο Βραζιλιάνοι και ο άγγλος φορ θεωρήθηκαν «λίγοι» στον νέο Ολυµπιακό.

Η διοίκηση ολοκλήρωσε το µεγάλο πλάνο των εκκαθαρίσεων. Σχεδόν δύο ενδεκάδες αποχώρησαν από το Λιµάνι! Οι εκκαθαρίσεις άρχισαν από τον Σωκράτη Κόκκαλη και ολοκληρώθηκαν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός κατάφερε να απαλλαγεί την τελευταία στιγµή από δύο υψηλά συµβόλαια. Του Ιταλού Εντσο Μαρέσκα µε ετήσιες απολαβές 1,5 εκατ. ευρώ και του Ισπανού Οσκαρ Γκονζάλες µε 700.000 ευρώ.

Το µεγάλο ταλέντο της άµυνας, ο 18χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος, πωλήθηκε στη γερµανική Σάλκε (2,2 εκατ. ευρώ). Ο νεαρός στόπερ ήταν προσωπική επιλογή του τεχνικού Φέλιξ Μάγκατ. Από τον Ολυµπιακό αποχώρησαν οι Γκαλέτι, Οσκαρ, Μαρέσκα, Στολτίδης, Πάντος, Ζεβλάκοφ, Λεντέσµα, Ντοµί, Κόβατς, Λούα Λούα, Παναγόπουλος, Ντάτολο.

Κάθε δύο ξένοι… και Ελληνας


Ο Ερνέστο Βαλβέρδε κράτησε τελικά στο ρόστερ δύο µικρούς. Τον 20χρονο Γιάννη Φετφατζίδη και τον 18χρονο Γιάννη Ποτουρίδη.

Ο τελευταίος είναι ο βενιαµίν, ενώ ο µεγαλύτερος σε ηλικία, ο 39χρονος Αντώνης Νικοπολίδης, έχει πάνω από τα διπλάσια χρόνια του νεαρού στόπερ.

Ο Ολυµπιακός βγήκε νωρίς εκτός Ευρώπης την εφετινή σεζόν, µε τον αποκλεισµό από τη Μακάµπι στο Γιουρόπα Λιγκ. Είναι γνωστό ότι η ΟΥΕΦΑ βάσει κανονισµού, επιβάλλει στις οµάδες οι οποίες µετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, να έχουν στη λίστα Β’ γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Στην οµάδα του Ολυµπιακού 2010-2011, η αναλογία των Ελλήνων µε τους ξένους είναι ένας προς δύο. Δηλαδή 8 Ελληνόπουλα και 16 αλλοδαποί. Εποµένως και πάλι καλά που ο Βαλβέρδε στην πρεµιέρα κράτησε τις ισορροπίες στην ενδεκάδα.