ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου το κεφάλαιο της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, με στόχο την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και τουριστών, ανακοίνωσαν χτες οι συναρμόδιοι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχαν με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, επισημάνθηκε ότι η παραθεριστική κατοικία αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως για τα ακίνητα της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) που πρόκειται σύντομα να βγουν σε διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίησή τους (Αφάντου, Ανάβυσσος κ.λ.π.). Σημειώνεται ότι για την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον Τουρισμό.

Ακόμα, συζητήθηκαν τα οικονομικά ζητήματα του κλάδου, που φέτος δοκιμάστηκε περισσότερο λόγω της πτώσης των εσόδων του. Πτώση η οποία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ν. Αγγελόπουλος, προήλθε από τις μειώσεις τιμών που αναγκάστηκαν να κάνουν οι ξενοδόχοι προκειμένου να προσελκύσουν τους ξένους τουρίστες.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΕΟΤ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και στον καθορισμό της «εθνικής τουριστικής ταυτότητας», πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η νέα διαφημιστική καμπάνια. Από την πλευρά του ΣΕΤΕ τονίστηκε ότι είναι αναγκαία η επίτευξη των κατάλληλων συμφωνιών με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους, προκειμένου να καθιερωθούν απευθείας πτήσεις προς την Αθήνα από αγορές που εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα (Κίνα, Ιαπωνία κ.λ.π.).