Στη Ρόδο οι επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού δεν θα απαντούν πλέον με ένα απλό «ντα» ή «νιετ» στους πελάτες των ξενοδοχείων ή των καταστημάτων από τη Ρωσία. Φιλοδοξούν να μπορούν να συνεννοούνται μαζί τους μιλώντας τη ρωσική και μάλιστα απταίστως!


Η γλώσσα του μέλλοντος για τον ελληνικό τουρισμό είναι η ρωσική. Γι΄ αυτό και στο Νησί των Ιπποτών σημαντικός αριθμός ατόμων που ασχολούνται με τον τουρισμό, το εμπόριο, και όχι μόνο, φροντίζουν και μαθαίνουν τη ρωσική γλώσσα, ώστε να μπορούν να συνεννοούνται με τις χιλιάδες ρώσους τουρίστες που καταφθάνουν στο νησί. Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης (ΝΕΛΕ) λειτουργούν 20 και πλέον τμήματα εκμάθησης της ρωσικής, τα οποία παρακολουθούν περίπου 250 εκπαιδευόμενοι, πολλοί από τους οποίους ολοκλήρωσαν και τους τρεις πρώτους κύκλους βασικής εκπαίδευσης, κατακτώντας έτσι ένα πολύ καλό επίπεδο. «Θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η γνώση της γλώσσας για να μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους Ρώσους, που είναι ένας αναπτυσσόμενος τουρισμός, όχι μόνο για τη Ρόδο, αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα», τονίζει η ξεναγός κ. Μαρία Πανίδου που παρακολουθεί τα μαθήματα, όπως επίσης πολλοί συνάδελφοι της, επιχειρηματίες, έμποροι, ξενοδόχοι ακόμη και γιατροί.

Μάθαιναν σουηδικά

Πριν από μερικές δεκαετίες, οι περισσότεροι επαγγελματίες στο νησί της Ρόδου ήθελαν να μάθουν τη σουηδική γλώσσα λόγω της μαζικής καθόδου Σουηδών στο νησί. Τώρα το ενδιαφέρον έχει στραφεί πιο ανατολικά, στη Ρωσία, γι΄ αυτό και θεωρούν απαραίτητο να γνωρίζουν ρωσικά. Αυτό είναι πολύ δικαιολογημένο, αφού ο αριθμός των ρώσων τουριστών στη Ρόδο αυξάνεται ραγδαία, μάλιστα δε οι Ρώσοι θεωρούνται από τους καλύτερους πελάτες λόγω της οικονομικής ικανότητας που διαθέτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα περισσότερα καταστήματα οι ξενόγλωσσες περιγραφές δεν είναι μόνο στα αγγλικά αλλά και στα ρωσικά, ενώ στις βιτρίνες πολλών καταστημάτων οι αφίσες για τις εκπτώσεις δεν είναι γραμμένες στα ελληνικά, αλλά στα αγγλικά και τα ρωσικά.

Το 2008 ο αριθμός των ρώσων επισκεπτών στη Ρόδο ήταν 20.000, πέρυσι διπλασιάστηκε και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 70.000 ενώ όπως λένε τουριστικοί παράγοντες «εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα με τη βίζα, σίγουρα οι Ρώσοι θα ήταν πολύ περισσότεροι». Μάλιστα η Ρόδος ποντάρει πολύ στη ρωσική αγορά «και γι΄ αυτό ιδρύσαμε τα τμήματα αυτά στη ΝΕΛΕ, ενώ παράλληλα κάνουμε κα μια μεθοδευμένη τουριστική προβολή στη χώρα αυτή» τονίζει ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Δωρεάν μαθήματα

Τα μαθήματα στη ΝΕΛΕ προσφέρονται δωρεάν και διδάσκουν τρεις δασκάλες. Οπως λέει η καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας κ. Ιρίνα Ρουντομέρτκινα, «όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιδεικνύουν μεγάλο ζήλο κι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αφού μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων είναι σε θέση να συνεννοούνται επαρκώς με τους ρώσους επισκέπτες στο νησί», ενώ η συνάδελφός της καθηγήτρια Γλωσσολογίας κ. Βαλεντίνα Κλιμ δείχνει ενθουσιασμένη «γιατί όλοι, παρά τις δυσκολίες, μπορούν και μαθαίνουν τη γλώσσα». «Είναι μια δύσκολη γλώσσα, αλλά εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού πρέπει να προσπαθήσουμε εάν θέλουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα» υπογραμμίζει η ξεναγός κ. Πανίδου η οποία «έχει βάλει υψηλές βλέψεις για να μάθει καλά τα ρωσικά».

Μεγάλο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον για τη ρωσική γλώσσα είναι μεγάλο και όπως λέει η προϊσταμένη της ΝΕΛΕ Δωδεκανήσου κ. Νάσια Παπανικόλα, «στη λίστα αναμονής υπάρχουν μέχρι τώρα 80 ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του φθινοπώρου, ενώ παράλληλα παρέχονται και μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε γκρουπ ρώσων τουριστών, καθώς οι ίδιοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συνδυάσουν την παραμονή τους στη Ρόδο με μια περισσότερο ποιοτική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας». Σημειώνεται ότι η ΝΕΛΕ έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη πολιτική τα τελευταία χρόνια που αφορά τα ξενόγλωσσα τμήματα, όπου εκτός της ρωσικής παραδίδονται μαθήματα στην ισπανική, ιταλική και γαλλική γλώσσα.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

λένε ότι το 2008 ο αριθμός των ρώσων επισκεπτών στη Ρόδο ήταν 20.000, πέρυσι διπλασιάστηκε και φέτος θα ξεπεράσει τις 70.000