«Είναι συναρπαστικό να κατεβαίνεις στον βυθό της θάλασσας κρατώντας μία πέτρα, όπως έκαναν και οι παλιοί σφουγγαράδες» δήλωσε η 25χρονη Βραζιλιάνα Κάρολ Μέγερ, η οποία στους αγώνες σκανταλόπετρας που έγιναν στον όρμο Παύλου στη Λίνδο της Ρόδου κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών!

Η Κάρολ Μέγερ με μια βουτιά στα 61,5 μέτρα πέτυχε νέα παγκόσμια επίδοση που μέχρι τώρα ήταν στα 54 μέτρα. Η βουτιά της Βραζιλιάνας κράτησε 1 λεπτό και 48 δευτερόλεπτα και αποτελεί ρεκόρ γυναικών παραμονής στον βυθό της θάλασσας και, όπως τόνισε, «στους επόμενους αγώνες που θα γίνουν στη Χάλκη θα επιχειρήσει μια νέα παγκόσμια επίδοση».

«Η μέθοδος της κατάδυσης με σκανταλόπετρα έχει στην Ελλάδα ιστορία χιλιάδων χρόνων», υπογραμμίζει ο γιατρός και υπεύθυνος των αγώνων κ. Νικόλας Τρικοίλης, ο οποίος προσθέτει ότι μέχρι τη δεκαετία του 1960 αρκετοί σφουγγαράδες- κυρίως από την Κάλυμνο και τη Σύμη- χρησιμοποιούσαν την πανάρχαια αυτή μέθοδο κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Πρόκειται για ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο ή γρανίτης, βάρους από 8 μέχρι 14 κιλά, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα.

Στα παλιά τα χρόνια, λέει ο κ. Τρικοίλης, ο γυμνός δύτης βουτούσε από τη βάρκα κρατώντας τη σκανταλόπετρα με τα δύο του χέρια και τον ένα καρπό περασμένο στη θηλιά. Στη διάρκεια της κατάδυσης χρησιμοποιούσε τη σκανταλόπετρα ως βάρος για να κατεβαίνει στον βυθό γρήγορα, σαν πηδάλιο για να αλλάζει κατεύθυνση και ακόμη σαν φρένο για να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τον ρυθμό κατάδυσης. Οταν έφτανε στον βυθό ελευθέρωνε τα χέρια του για να μαζέψει τα σφουγγάρια και όταν τελείωνε τη δουλειά του έδινε το σήμα στον βοηθό πάνω στη βάρκα με το σχοινί που ήταν δεμένο στη σκανταλόπετρα. Τότε ο βοηθός, τραβώντας το σχοινί, ανέβαζε στην επιφάνεια τον σφουγγαρά που στηριζόταν στο σχοινί ή και με τα πόδια του πάνω στη σκανταλόπετρα.