Το όνομα του Αλκέτα Παναγούλια έχει γραφτεί στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για πολλούς λόγους και κυρίως επειδή το 1994 οδήγησε την Ελλάδα για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή τη φορά φαντάζει ως Deja Vu, αφού όπως τότε, έτσι και τώρα οι διεθνείς μας στον όμιλό τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την Αργεντινή και τη Νιγηρία. Ο Αλκέτας Παναγούλιας θυμάται το πρώτο Μουντιάλ της Ελλάδας, μιλάει για τη σημερινή εθνική ομάδα και συμβουλεύει τον Οτο Ρεχάγκελ.

«Αρχικά θα ήθελα να σου πω για την πρώτη φορά που η Ελλάδα κατάφερε να προκριθεί σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή η πρώτη φορά, το 1994, ήταν μια αρκετά γλυκιά ανάμνηση που στη συνέχεια έγινε πικρή. Αυτή τη φορά δεν θα είμαι παρών στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, αλλά θα παρακολουθήσω τα παιχνίδια από την τηλεόραση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου βρίσκομαι. Εχω ζητήσει να μου στείλουν μάλιστα και το ρόστερ της Ελλάδας, ώστε να παρακολουθήσω καλύτερα την ομάδα, αφού δεν γνωρίζω καλά τους ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν.

Εσύ δεν χρειάζεσαι συμβουλές από εμένα. Είσαι πιο πεπειραμένος προπονητής και προέρχεσαι από μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη. Πιστεύω ότι με εσένα στο τιμόνι της η ομάδα μας θα μπορέσει να διακριθεί και πάλι.

Το ότι η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα σε ένα Μουντιάλ είναι κάτι περισσότερο από αισιόδοξο, ειδικά μετά τη διάκριση στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας. Εχω την εντύπωση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διακριθεί κιόλας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και θα είναι τουλάχιστον πιο τυχερή από εμάς. Δεν είμαι αρκετά ενήμερος για τη σύνθεση των ομάδων, αλλά νομίζω ότι όλοι οι παίκτες μας είναι αρκετά πεπειραμένοι γιατί αγωνίζονται πλέον σε μεγάλα ευρωπαϊκά συγκροτήματα και έχουν μεγάλη πείρα. Εγώ είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουν μια μεγάλη εμφάνιση και ότι μπορεί να κάνουν και την έκπληξη.

Το ποδόσφαιρο πλέον είναι εντελώς διαφορετικό συγκριτικά με τη δική μου εποχή. Είχαμε και τότε πολύ καλούς παίκτες, αλλά όπως είπα οι τωρινοί υπερτερούν σε πείρα διεθνών αγώνων. Πλέον αγωνίζονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά συγκροτήματα, ενώ εμείς εκείνον τον καιρό δεν είχαμε αυτό το πλεονέκτημα. Νομίζω ότι αυτή η πείρα και η αισιοδοξία που διαπνέει την εθνική μας ομάδα θα την κάνουν να διακριθεί για μία ακόμη φορά.

Για να έρθω όμως και στους αντιπάλους μας, θέλω να σου πω ότι ειδικά η Αργεντινή μού ξυπνά αναμνήσεις που δεν είναι και τόσο καλές. Νομίζω όμως ότι αυτή τη φορά εσείς θα είστε λίγο πιο τυχεροί. Η Ελλάδα πλέον μπορεί να κερδίζει αυτές τις ομάδες. Οι ποδοσφαιριστές έχουν την πείρα και εσείς τις γνώσεις για τη δυναμικότητα των αντιπάλων. Στη δική μου εποχή, η Αργεντινή ήταν από τις πιο ισχυρές ομάδες του κόσμου. Τότε θυμάμαι ότι είχα πει στους παίκτες μου να προσέξουν ώστε να μη δεχθούμε γκολ στο πρώτο εικοσάλεπτο. Τελικά στο δεύτερο λεπτό ο Μπατιστούτα έκανε το 1-0. Το γκολ αυτό ήταν καταδικαστικό».

Είπε

Εσύ δεν χρειάζεσαι συμβουλές από εμένα. Είσαι πιο πεπειραμένος προπονητής και προέρχεσαι από μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη. Πιστεύω ότι με εσένα η ομάδα μας θα μπορέσει να διακριθεί και πάλι